Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-07-2009

Ивайло Калфин online: „Преизбирането на Жозе Барозо не се подразбира. Той си мислеше, че става автоматично”

В онлайн-разговор с читателите на Портал ЕВРОПА, левият евродепутат и бивш външен министър Ивайло Калфин коментира позицията на социалистите в ЕП относно избирането на нов състав на Европейската комисия.

На читателски въпрос за това, какво мисли Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите за нов мандат на сегашния председател на ЕК Жозе Барозо, Ивайло Калфин отговори така: „Той си мислеше, че изборът става автоматично. Няма начин! Отложихме го от юли, ако не се представи убедително, ще го отложим и от септември.” Евродепутатът Ивайло Калфин смята, че Барозо може и да стане председател на ЕК отново, но първо трябва да се срещне с политическите групи в ЕП. По думите на Калфин, на тези срещи Барозо трябва да поеме ангажименти. „При нас е на 9 септември”, съобщи бившият външен министър.

Според него е много рано за започване на процедура по избор на нов председател и нов състав на ЕК, понеже има правен проблем: „Ако се избере сега, по Договора от Ница, след това трябва да се преизбере, заедно с комисарите, по Договора от Лисабон. Два избора повече стабилност ли носят?" – написа Калфин в чата на Портал ЕВРОПА. „Не разбирам бързането от страна на г-н Барозо”, допълни Калфин и поясни, че засега няма алтернативна кандидатура за председател на ЕК, както и страните нямат кандидатури за комисари. Според евродепутата фактът, че европейските социалисти не са предложили алтернативен кандидат за председател на ЕК, „…не значи, че се подразбира изборът на Барозо.”


Пълен текст на чата вижте ТУК.

Онлайн-дискусията с Ивайло Калфин се организира като част от инициативата „Твоят глас в ЕС” на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики. Читателите попитаха бившия външен министър какво мисли за следващия български еврокомисар. Калфин отговори така: „Който и да бъде български комисар, той трябва да има подкрепата на българските институции и представители в европейските институции. Той също не трябва да забравя от коя страна е предложен. И да се представя така, че да говорят добри думи за страната, от която идва.”

Калфин се съгласи, че функцията на Европейската комисия е да защитава интересите на ЕС, а не на отделни държави-членки, но допълни, че еврокомисарите „…не са избрани на конкурс за красота”, а се излъчват от държавите-членки на ЕС. „Нека не сме по-големи католици от папата”, призова евродепутат Калфин и даде следния пример: „Помните ли как немската преса щеше да изяде Ферхойген преди 2 години, че предлага директиви, които затрудняват германските производители на автомобили. Питаха го забравил ли е, че е германец.”

Сигурен съм, че в Полша и Чешката Република ще подпишат Лисалбонския договор, заяви Ивайло Калфин в отговор на въпрос на читател как Еврокомисията би могла да накара президентите на Чехия и Полша да направят това. Калфин поясни: "Един познат наскоро припомни нещо, което се е случило в Люксембург. Държавният глава не е искал да подпише някакъв закон по принципни съображения. Парламентът го е отстранил от функциите за малко и решението е било взето. Разбира се това - по люксембургски - при съвместно съгласие." Ивайло Калфин също така каза, че водачът на десницата в ЕП Жозеф Дол не е прав в призива си, страните, които не подпишат Лисабонския договор, да нямат свой комисар в ЕК.

Много читатели на Портал ЕВРОПА задаваха на събеседника Калфин и вътрешнополитически въпроси. Ексвъншният министър коментира номинирането на Божидар Димитров за министър без портфейл, който ще отговаря за българите в чужбина: според него това назначение „…прилича на създаване на пост за човек, и то при декларирано намерение за намаляване на броя на министрите”.

Калфин декларира, че и като евродепутат ще продължи да поставя въпроса за обезщетяване на тракийските българи от страна на турската държава. Евродепутатът припомни, че от месец май функционира българо-турска работна група по този въпрос, след като е била извършена огромна, по думите на Калфин, работа по установяването на документи с Държавния архив.

В онлайн-дискусията бе засегната и темата за гласуването в чужбина. В отговор на читателски въпрос за изборните секции в чужбина, Ивайло Калфин уточни, че в Турция са гласували над 90 000 души и че „това е законът, който не МВнР е приело”. По думите на бившия първи дипломат, въпросът е не дали да се разкриват изборни секции в Турция, а дали трябва да се разкриват по-голям брой секции в другите държави.

„Признавам си – не прецених и допуснах грешка. Извън Турция гласуваха 60 000 души, което е двойно повече от най-посещаваните избори досега” – каза Ивайло Калфин в онлайн-чата на Портал ЕВРОПА. 

Според него Турция трябва да стане член на ЕС тогава, когато пред самите европейски граждани престане да стои въпросът дали това е добре за тях.

"Не свързвайте, моля БСП с особена любов към Турция. Ако искате, ще Ви поканя на някои партийни срещи" – сподели Калфин. Той беше категоричен в позицията си относно турското членство в ЕС, уточнявайки, че тя доскоро е била и държавната позиция –  "Имаме интерес този огромен и различен от нас съсед да работи енергично за възприемане на ценностите на ЕС. Критерий дали това се е случило е дали все още някой в Европа ще задава въпроси за членството на Турция в ЕС. Това е по-добре от плъзгане на страната към ислямизация. Мислите ли, че за България подобно развитие е по-изгодно? Мога много да споря. Дали и кога би станала член - никой не може да каже."

Онлайн-събеседникът на Портал ЕВРОПА Ивайло Калфин разясни пред читателите и идеите си като евродепутат за българските национални интереси. По думите му те са: „повече фондове от ЕС - освен структурните и кохезионния, такива като програмата за ограничаване на последствията от икономическата криза например, компенсации за затварянето на АЕЦ „Козлодуй”, общи позиции в енергийната политика, Позиции на ЕС по отношение на страни от Западните Балкани и Черноморския басейн и т.н.”

Според евродепутата от Групата Социалисти и Демократи Ивайло Калфин, приоритети на ЕП трябва да се регулациите, които ще помогнат за излизането от кризата, запазването на работни места, опазването на околната среда и създаването на т.нар. зелени работни места. Наред с това според Ивайло Калфин, Европейският парламент трябва да работи за повишаване на авторитета на ЕС в света, чрез което да се допринесе за сигурността на европейските граждани.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.