Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2009

Евродепутат Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) се обяви за единни мерки на държавите-членки срещу кризата

Членът на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) смята, че заради икономическата криза България трябва да бъде много внимателна с бюджетните си разходи.

„Очакванията ми са, че ще има около 2.5 млрд. лв. дупка в бюджета и аз съм за това, да съкратим максимално всички възможни разходи, с изключение на тези, свързани със здравеопазването и образованието”, декларира във вторник Иванова по време на онлайн-дискусия с читателите на Портал ЕВРОПА, посветена на предизвикателствата пред ЕС за справяне с кризата.


Илиана Иванова е член също на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите и зам.-член на Комисията по икономически и парични въпроси в ЕП.

Новото правителство първо трябва да се запознае подробно с действителното финансово състояние на държавата, особено с подписаните от предишния кабинет дългосрочни ангажименти, и едва след това да прецени дали на България е необходимо финансово споразумение с МВФ и ЕС за допълнителна помощ - е мнението на Иванова.

Според нея замразяването на бюджетните заплати едва ли ще се отрази съществено върху потреблението, тъй като то се влияе преди всичко от кредитната експанзия. Този коментар Илиана Иванова направи в отговор на въпрос на участвалия в интернет-дискусията журналист от „Радио Шумен” Мариян Иванов, за това дали трябва да се отмени постановлението на предишния Министерски съвет за замразяване на заплатите на служителите от бюджетната сфера у нас. „Да, в момента бих подкрепила такава мярка”, написа новоизбраната евродепутатка в чат-платформата на Портал ЕВРОПА.

Тя отговори отрицателно на читателски въпрос дали според нея България би се справила по-добре с икономическата криза, ако не беше държава-член на ЕС, тъй като това би ни лишило от достъп както до европейско финансиране от структурните и кохезионния фонд, така и от антикризисните пакети на ЕС.

Пълния текст на онлайн-дискусията четете ТУК.

Илиана Иванова смята, че е добре да има единни мерки на държавите-членки на ЕС за справяне с кризата, вместо всяка от страните да предприема самостоятелни действия: "Трябва да се търси координация на европейско ниво, защото в противен случай, ако държавите тръгнат да се спасяват поединично, това би довело до вълни от протекционизъм, което от своя страна би застрашило и вътрешния пазар." 

Иванова обяви, че като новоизбран евродепутат ще се стреми да работи за по-добра защита за потребителите, по-добра регулация на финансовите пазари, по-ефикасен контрол върху изразходването на средствата на европейците.

По думите на българския евродепутат, една от най-важните функции на Европейския парламент за борба с икономическата криза е съвместното участие със Съвета във вземането на решения относно бюджета на ЕС и допълнителните програми за финансиране. Според Иванова вече са направени доста неща – например увеличаването на изискванията за капиталова адекватност и въвеждането на правила за дейността на агенциите за кредитен рейтинг, чрез които се повишават прозрачността и контролът. Сред положителните промени Иванова изтъкна и ускоряването на процедурите по плащанията, свързани с европейските фондове.

За справяне с кризата в ЕС, трябва да се обърне специално внимание върху защитата на банковите системи, по-добрата регулация на финансовите институции, насърчаването на спестяванията и ограничаването на безработицата, обясни евродепутатът. Това са и приоритетите на ЕНП в тази сфера. Според Илиана Иванова е особено важно и да се повиши прозрачността във финансовия сектор. Нейното лично мнение е, че в момента банките в Европа получават доста голям дял от антикризисните пакети „…и е време тази помощ да престане да бъде безусловна, а да се обвърже с конкретни изисквания, т.е. тези институции да покажат, че заслужават помощта”.

Участниците в дискусията попитаха събеседничката дали практиката за "подбиване на цените на местните производители" от евтини стоки, внесени от държави извън ЕС, подлежи на европейски контрол. Илиана Иванова обясни: "Защитата на интересите на производителите не трябва да води до нарастването на протекционизма. Контролът по отношение на качеството и безопасността на продуктите трябва да е по-висок, но реално няма как да забраним вноса, за да защитим тези производители по този начин", отбеляза още тя.

Илиана Иванова разказа, че миналата година ЕП е приел Директива за потребителския кредит, а процедурата за това е продължила осем години. Тя допълни, че тази Директива регулира много неща, които са в полза на потребителите - например да не се плаща наказателна лихва за предсрочно погасяване на кредита, както е в САЩ. "Да ви призная, бях много учудена, когато се върнах от САЩ преди няколко години, че тук има такива наказателни лихви. За щастие това се променя", написа в онлайн-чата на Портал ЕВРОПА евродепутатът Илиана Иванова в отговор на читателски въпрос за възможностите, които Комисията за защита на потребителите в ЕП има за ограничаването на лихвите по заеми, които растат всеки ден.


Онлайн-разговорът бе организиран от Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики. Той е част от инициативата „Твоят глас в Европейския съюз”, изпълнявана от медията и неправителствената организация. За сряда (29 юли) е насрочена последната интернет-дискусия от тази поредица – тя също ще започне в 11.00 часа на http://chat.europe.bg, темата са предизвикателствата пред аграрния сектор в ЕС, а събеседник е членът на Комисията по земеделието и развитието на селските райони в ЕП Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ).



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.