Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-09-2009

Барозу преизбран начело на ЕК

Утре - онлайн-дискусия на Портал ЕВРОПА по темата! 

Европейският парламент /ЕП/ очаквано одобри в сряда кандидатурата на Жозе Мануел Барозу за председател на ЕК за втори мандат.

382 евродепутати гласуваха за преизбирането на настоящия председател на ЕК, докато 219 се обявиха против избирането на португалеца. 117 се въздържаха по време на гласуването в ЕП. Вотът беше таен.

Тъй като гласуването се проведе съгласно Договора от Ница, за неговото одобрение беше необходимо обикновено мнозинство от подадените гласове. Въздържалите се не се броят - отбелязва българската прес-служба на ЕП.

След преизбирането си Жозе Барозу благодари на евродепутатите, които го подкрепиха, и заяви, че ще работи за една силна, демократична и обединена Европа.  „Като председател на Европейската комисия моята партия ще бъде Европа”, каза новият стар председател на ЕК.

"Искрено съм решен да работя в тясно сътрудничество с вас през следващите пет години, за да изградим по-силна европейска, парламентарна деморация. Вярвам, че Европейският парламент и Европейската комисия, като най-традиционните инситутиции на общността, имат специални задължения към нашите граждани. Точно това казах, че ще направя и точно това ще направя. По-силна Европа на свободата и солидарността", това заяви Барозу след преизбирането си, цитиран от БНР.

"Това е успех за ЕНП и сигнал за стабилност и сила за Европа, нещо, което ни беше нужно в този период на икономическа криза", беше коментарът на председателя на групата на ЕНП Жозеф Дол. По думите му този избор е логичен, тъй като Барозу е кандидатът на най-влиятелното политическо семейство, спечелило европейските избори през юни. Дол каза, че е жалко, че някои други политически семейства превърнаха дебата за кандидатурата на Барозу в личен въпрос, вместо принципна дискусия.

Лидерът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите /ПАСДЕ/ в ЕП Мартин Шулц определи председателя на Европейската комисия Жозе Барозу като „най-слабият в историята на ЕС”. „Много безсънни нощи очакват Барозу, тъй като подкрепата за него в парламента бе извънредно крехка”, коментира Мартин Шулц, цитиран от Фокус. Групата на ПАСДЕ се „въздържа” по време на вота за кандидатурата на Барозу.

Междувременно председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Пол Нурип Расмусен обяви, че Европейските социалисти искат висш дипломатически пост в ЕС. Социалистите настояват представител на тяхната партия да получи поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността или новия пост председател на ЕС, който ще бъде създадена след влизането в сила на Договора от Лисабон.

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд също приветства преизбирането на Жозе Мануел Барозу за председател на Европейската комисия, съобщава Агенция "Фокус".

Рейнфелд, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, приветства убедителното преизбиране на Барозу. Той посочи, че вотът дава необходимата стабилност, която е нужна, за да може европейските власти напълно да се фокусират върху предизвикателства като икономическата криза и борбата с климатичните промени.

Британският премиер Гордън Браун също приветства добрия резултат, с който Жозе Мануел Барозу бе преизбран за председател на Европейската комисия. „Преизбирането на Жозе Мануел Барозу за председател на Европейската комисия е отличен резултат за Европа. Отдавна съм казал, че той е правилният човек за тази работа”, коментира Гордън Браун, цитиран от АФП.

В поздравително послание на Никола Саркози до Барозу се посочва, че преизбирането португалеца подчертава отдадеността му да води Европейската комисия с решимост през следващите пет години. „Щастлив съм, че получихме възможност да задълбочим своето сътрудничество, да продължим работата, свършена по време на френското председателство на ЕС и да разширим европейския проект на фона на икономическата и финансовата криза, и предизвикателствата, свързани с глобализацията”, казва френския президент в посланието си, цитиран от АФП и "Фокус".

Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева заяви след преизбирането на председателя на Европейската комисия, че вторият мандат на Барозу е важен, защото той има всичкия опит от първия мандат. "Според мен европейските политици показаха голяма зрелост, като гласуваха за втори мандат на Жозе Мануел Барозу. Трябват ни опитни политици, политици с визия, за да могат да изведат Европейския съюз на следващото стъпало", коментира Кунева, цитирана от БТА.

Българските евродепутати Филиз Хюсменова (ДПС) и Станимир Илчев (НДСВ) от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) заедно с председателя на бълагрската делегация в групата на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев също изразиха задоволство от избирането на Барозу за нов петгодишен мандат начело на ЕК. "Изключително радостни сме от преизбирането на Жозе Мануел Барозу за председател на Европейската комисия. Барозу бе единственият кандидат и бе издигнат от ЕНП. Той предложи много смислена програма, в която са залегнали както успехите на социалната и екологична пазарна икономика, така и виждането европейските политики да станат по-близки до европейските граждани, за да могат те, както и страните членки, особено новите като България, да усетят европейската солидарност", каза евродепутатът Ковачев, цитиран от БТА и "Дневник".

 

ВАЖНО - ONLINE ЧАТ ПО ТЕМАТА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА! В четвъртък, 17 септември 2009 г., от 13.00 часа българско време заповядайте на http://chat.europe.bg за онлайн-дискусия „Политическите залози в ЕП за избора на нова Европейска комисия” с участието на известния политолог Пьотр Качински от Центъра за европейски политически изследвания CEPS.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.