Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
24-07-2009

Сътрудничество в Европа

Категоричната и убедителна позиция на ЕС на световната политическа сцена е от ключово значение за посрещането на разнообразните предизвикателства на глобализацията — от енергийната сигурност, опазването на околната среда, осигуряването на прехраната и миграцията до подпомагането на най-бедните държави в света да се възстановят от кризата и запазването на световния мир.

Най-добрият начин за предотвратяване на възникването на конфликти е създаването на по-голямо благополучие по света. В качеството си на най-голямата световна търговска сила ЕС използва влиянието си за установяване на справедливи правила в областта на световните търговски отношения. Той иска да гарантира, че глобализацията ще донесе ползи и за най-бедните страни. ЕС вече предоставя повече хуманитарна помощ и помощ за развитие от всеки друг.

ЕС изпраща военни и полицейски мисии като миротворци в конфликтни точки, като например на Балканите. Това е част от отбранителния аспект на общата външна политика и политика на сигурност на ЕС.

Европейският съюз е пример за това как демократични страни могат успешно да обединят икономическите и политическите си ресурси в името на общия интерес, което може да послужи за модел за подражание в други части на света.

Ако Договорът от Лисабон влезе в сила, 2010 година ще отбележи началото на нов етап във външната политика на ЕС. Един от първите осезаеми резултати на тази институционална промяна би било създаването на Европейската служба за външна дейност (EEAS).

Преговорите за асоцииране с Хърватска и Турция ще продължат. Комисията ще предприеме мерки в изпълнение на искането на Европейския съвет за ускоряването на процеса на стабилизиране и асоцииране на Западните Балкани. Комисията ще подготви също така мерки в подкрепа на политическото и социално-икономическото развитие на Косово и неговия напредък, като част от региона, по пътя към ЕС.

ЕС ще продължи да подкрепя процеса на обединение в Кипър. В контекста на европейската политика на добросъседство (ЕПД) ще бъде обърнато специално внимание на задълбочаването на двустранните отношения — по-специално с Израел, Република Молдова, Мароко и Украйна. Европейската политика на добросъседство ще отбележи по-нататъшно бързо развитие благодарение например на Източното партньорство, на стартирането на първите водещи проекти в рамките на Съюза за Средиземноморието и на подобреното сътрудничество в рамките на
черноморското взаимодействие.

През 2010 г. ще продължат преговорите за ново споразумение с Русия. Ще се активизира процесът по изпълнението на стратегията за Централна Азия. Комисията ще си сътрудничи с всички тези партньори и ще отдаде особено внимание на развитието на взаимна енергийна сигурност.

За развитието на трансатлантическото партньорство Комисията ще си сътрудничи тясно с новата администрация на САЩ. Необходимо е да се потърсят възможности за насърчаване на общите интереси и на една конструктивна обща програма в глобалния контекст.

Комисията ще се стреми също така към сътрудничество с държавите от Югоизточна Азия (ASEAN), Китай и Индия. Срещата на върха ЕС — Латинска Америка през май 2010 г. ще допринесе за по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство на ЕС с Латинска Америка. В резултат на решението на Съвета от юни 2008 г. за възобновяването на политическия диалог с Куба това сътрудничество се възстановява и ще се активизира през 2010 г.

По всяка вероятност през 2010 г. Комисията ще вземе активно участие в приключването и/или практическото провеждане на многостранния кръг от преговори за развитие от Доха и в продължаващите двустранни търговски преговори. Регулаторният диалог с основни икономически партньори ще продължи, като усилията ще бъдат насочени към подобряване на достъпа на европейската индустрия до пазарите на трети държави. Комисията ще обърне особено внимание на предотвратяването и борбата с нелоялни практики, които нарушават търговията, както и на протекционизма в трети държави.

Приносът на ЕС за международната сигурност и стабилност ще продължи да бъде необходим, особено в Косово, Близкия Изток, Афганистан и Грузия. ЕС ще трябва да се ангажира активно в близкоизточния мирен процес, в който постигането на напредък ще зависи от вътрешната политическа ситуация в Израел и в окупираните палестинските територии, от по-голямата ангажираност на новата администрация на САЩ, от усилията на четворката, както и от развитието на ситуацията на място.

Ще продължи прилагането на „Инструмента за прехрана“. Както през предишни години, така и през 2010 г. Комисията ще се стреми към активно участие в управлението на кризи и към бърза и ефективна реакция в случай на хуманитарни кризи в съответствие с плана за действие за изпълнението на Европейския консенсус относно хуманитарната помощ, приет през 2008 г.

На срещата на върха на ООН през септември 2010 г. ще бъде разгледан напредъкът по отношение на Целите на хилядолетието за развитие. В контекста на амбициозните ангажименти на ЕС по отношение на размера на отпуснатите помощи 2010 бе определена за междинна целева година по пътя към достигането на 0,7 % до 2015 г.

През 2010 г. ще бъдат завършени също така вторият преглед на Споразумението от Котону със страните от АКТБ и междинният преглед на десетия Европейски фонд за развитие. На третата среща на високо равнище между Африка и Европейския съюз ще бъде преразгледана приетата през декември 2007 г. съвместна стратегия за Африка — ЕС и ще бъде взето решение относно нов план за действие за периода 2011—2013 г.

Ако в Копенхаген бъде постигнато споразумение относно изменението на климата, Комисията ще си сътрудничи с развитите и развиващите се страни за неговото бързо прилагане. През 2010 г. следва да влязат в сила всички изменения, които ще бъдат приети в контекста на междинния преглед на финансовите инструменти за външни отношения през 2009 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.