Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
30-09-2009

Основни акценти от онлайн дискусията с Ханс-Герт Пьотеринг

Германският евродепутат Ханс-Герт Пьотеринг (ЕНП), доскорошен председател на Европейския парламент, участва в 30-минутна онлайн дискусия на Портал ЕВРОПА на тема „Позицията на Германия в Европейския съюз след националните парламентарни избори".

В рамките на чата интерес предизвикаха няколко теми - какво се променя в Германия след парламентарния вот, по избора на нова Европейска комисия, по ратификацията на Лисабонския договор и по разширяването на ЕС.

Немският евродепутат, представител на управляващата Християндемократически съюз /ХДС/, заяви, че е доволен от вота  в Германия на 27 септември, който осигури втори мандат на канцлера Меркел. Той поясни, че ново правителство на ХДС с либералите е по-добре, отколкото голяма коалиция. „Разбира се, бих искал да видя моята партия - ХДС в по-силна позиция. Жалко е, че избирателната активност беше ниска и това се дължи на факта, че нямаше големи конфронтации по време на предизборната кампания", поясни той.

Читателите зададоха конкретни въпроси, свързани с избора на нова Европейска комисия. Пьотеринг не посочи име на нов немски еврокомисар, но поясни, че това е въпрос на преговори между новите коалиционни партньори.

По отношение на България евродепутатът заяви, че не може да изрази мнение по евентуална кандидатура на страната ни, защото „не познавам нея или него". На конкретно запитване относно възможността външният министър и бивш евродепутат Румяна Желева да стане следващия български еврокомисар, той отговори: „Това би бил много добър избор".

Пьотеринг определи успешния кандидат за еврокомисар така: „Комисарите трябва да са опитни и да имат добри отношения с Европейския парламент".

Бившият председател на ЕП отговори на серия въпроси, свързани с разширяването на ЕС към Западните Балкани и Турция. Той припомни позицията на християндемократите, че те подкрепят привилегировано сътрудничество с Турция, а не пълноправно членство. „Членството на Турция в ЕС е едно, а присъединяването на страните от Западните Балкани - друго нещо. На преди каквото и да е разширяване, ни трябва Лисабонския договор", обясни Пьотеринг. Той изрази надежда Хърватия да се присъедини към ЕС до две години.

Евродепутатът каза, че е оптимист и очаква положителен изход от втория референдум по Лисабонския договор в Ирландия на 2 октомври. Пьотеринг изрази надежда и за скорошно подписване на договора в Чехия, където президентът Клаус засега отлага това.

Немският политик поясни, че е въпрос на национално законодателство дали новият европейски договор ще се одобри от парламента или с допитване до народа. „В Холандия и Франция референдумът е възможност, но по изключение. В Ирландия той е задължителен", каза Пьотеринг в отговор на въпрос дали трябва французите и холандците отново да се произнесат по него, след като са отхвърлили веднъж проектоконституцията на Европа.

Бившият председател на ЕП коментира и развоя на отношения България - Германия. Той ги определи като „добри" и препоръча двете страни да направят усилие за подобряване на „политико-икономическата и социална ситуация". Пьотеринг обясни, че вече е започнал да изгражда добри отношения с българските евродепутати. „Ние имаме много нови членове в ЕП, приблизително 50%. На тях им е необходимо повече време да свикнат с работата в него. Но добрите връзки между по-младите и по-опитните евродепутати като мен винаги помагат за общия успех", поясни той.

Вижте ТУК пълна стенограма от разговора с Ханс- Герт Пьотеринг (на английски език). Кратко резюме на дискусията четете ТУК

 


Онлайн-дискусиите са част от проекта „Взаимодействаме с Европейския парламент" , който се осъществява от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ЕП. Повече за проекта - ТУК . Допълнителна информация за организациите, които го изпълняват, търсете ТУК . Повече за онлайн-чатовете досега - ТУК .



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.