Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-09-2009

Ханс-Герт Пьотеринг: Комисарите трябва да са опитни и да имат добри отношения с Европейския парламент

В онлайн дискусия на Портал ЕВРОПА, германският евродепутат Ханс-Герт Пьотеринг (ЕНП), доскорошен председател на Европейския парламент, заяви: „Членството на Турция към ЕС е едно, а присъединяването на страните от Западните Балкани - друго нещо. На преди каквото и да е разширяване, ни трябва Лисабонския договор". Той припомни позицията на управляващите в Германия християндемократите, че подкрепят привилегировано сътрудничество с Турция, а не пълноправно членство. Евродепутатът обаче изрази надежда Хърватия да се присъедини към ЕС до две години.

Немският политик каза, че е оптимист и очаква положителен изход от втория референдум по Лисабонския договор в Ирландия на 2 октомври. Пьотеринг изрази надежда и за скорошно подписване на договора в Чехия, където президентът Клаус засега отлага това.

В рамките на 30-минутната онлайн дискусия читателите зададоха конкретни въпроси, свързани с избора на нова Европейска комисия. Пьотеринг не посочи име на нов немски еврокомисар, но поясни, че това е въпрос на преговори между новите коалиционни партньори - Християндемократическият съюз  и либералите. 

По отношение на България евродепутатът заяви, че не може да изрази мнение по евентуална кандидатура на страната ни, защото „не познавам нея или него". На конкретно запитване относно възможността външният министър и бивш евродепутат Румяна Желева да стане следващия български еврокомисар, той отговори: „Това би бил много добър избор".

Пьотеринг определи успешния кандидат за еврокомисар така: „Комисарите трябва да са опитни и да имат добри отношения с Европейския парламент".

Немският евродепутат, представител на управляващия Християндемократически съюз /ХДС/, заяви, че е доволен от вота на 27 септември, който осигури втори мандат на канцлера Меркел. Той поясни, че ново правителство на ХДС с либералите е по-добре, отколкото голяма коалиция.

Запознайте се подробно с акцентите от дискусията ТУК . Вижте ТУК пълна стенограма от разговора с Ханс- Герт Пьотеринг (на английски език).

 

 

Онлайн-дискусиите са част от проекта „Взаимодействаме с Европейския парламент" , който се осъществява от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ЕП. Повече за проекта - ТУК . Допълнителна информация за организациите, които го изпълняват, търсете ТУК . Повече за онлайн-чатовете досега - ТУК .Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.