Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
06-10-2009

Мария Неделчева: „Сагата с ратифицирането на Лисабонcкuя договор, въпреки ирландското „ да“ все още не е свършила“

Коментар на еврородепутата Мария Неделчева /ЕНП-ГЕРБ/

С влизането в сила на Лисабонския договор, България запазва своя комисар. Представителите ни в Европейския парламент ще се увеличат с още един. По изключително важни за нас теми като земеделието, ЕП ще може да оказва влияние и да се произнася върху крайните решения.

Новият президент на ЕC и т.нар. Министър на външните работи ще позволят на Европа да има лице, да говори с един глас на международната сцена.

Президентството на Съюза от 2,5 год. ще осигури стабилност и целенасоченост в общите европейски политики. Министърът на външните работи пък ще бъде и вице-президент на Комисията, и Председател на Съвета на Министрите на външните работи. Така ще има координация във външната политика на Съюза.

Един от най-важните напредъци на Лисабонския договор e, че Европарламентът е поставен на равна нога със Съвета на министрите. Това означава, че в редица области ЕП ще има думата и реално влияние. Пример е общата селскостопанска политика, където досега ЕП имаше консултативна функция и се произнасяше само по бюджета.

Засилена е ролята на националните парламенти, гражданите получават правото на т.нар. "Гражданска инициатива ", с която при събирането на 1 000 000 подписа могат да накарат Комисията да предприеме действия в област, където те срещат трудности.

Като цяло: по-ясен статут за институциите и техните правомощия, по-прозрачна и по-бърза процедура за вземане на решения, повече близост и влияние на гражданите в общите ев.ропейски политики!

Сега всички погледи са вперени в Полша и Чехия, чийто президенти все още не са подписали законите за ратификация, приети от парламентите и на двете страни. Лех Качински, полският президент, който изчакваше резултата от ирландския референдум, би трябвало да го подпише в следващите няколко дни.

Това означава, че последната страна, която трябва да ратифицира договора е Чехия. Доста политици и анализатори в Европа се опасяват, че Клаус ще откаже да подпише до пролетта на 2010-та, когато консерваторите на Дейвид Камерън се очаква да спечелят изборите в Англия.

Самият Камерън потвърди и след ирландския референдум, че има намерение да организира референдум по този въпрос, ако дотогава Лисабонския договор не е ратифициран от Чехия.

Забавянето обаче от страна на Чехия носи няколко риска за страната. Най-напред, познатите като „ най-добрите ученици „ в ЕC от бившия Източен блок чехи ще бъдат обект на нападка, че страната им спира развитието на ЕC. Общественото мнение в Чехия подкрепя в мнозинството си Лисабонския договор и едва ли президента Клаус няма да го вземе предвид. Нека не забравяме, че легитимността на Клаус се крепи на Парламента в Чехия, който го избира. А Парламентът вече е гласувал закона за ратификацията. Трудно е да си представим, че опитен политик като Клаус би злепоставил основния си източник на легитимност. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.