Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2009

Коментари и реакции за Комисията "Барозу" ІІ

Портал ЕВРОПА потърси коментари на български евродепутати за ресора, определен за Румяна Желева като бъдещ еврокомисар, минути след като Жозе Барозу обяви състава на новата ЕК.

Новата Комисия има 27 членове, включително председателя й Жозе Мануел Барозу. От тях 9 са жени, а 14 са били в предишната комисия. ЕК Барозу-II има 7 зам.-председатели, включително Катрин Аштън, която е Върховен представител на съюза за външните отношения и политиката за сигурност. Три жени са зам.-председатели на ЕК.

Комисията "Барозу" ІІ - кой кой е? Портал ЕВРОПА ви представя двайсет и седемте членове на новата Европейска комисия с ресорите, които бяха определени за тяхната бъдеща дейност.

Андрей Ковачев, председател на Българската делегация в групата на ЕНП:


(Пред Портал ЕВРОПА) Ресорът, който г-жа Желева получи, беше очакван. Това е добър ресор и дава много възможности за развитие на нашата бъдеща комисарка. Изслушването започва на 11 януари 2010 година – то ще бъде в Комисията по външна политика, на която аз съм член. Ние вече сме подготвили писмените въпроси към бъдещите комисари, които имат ресор, свързан с външната политика и ще бъдат изслушвани в нашата комисия. След това всеки от членовете на комисията ни ще се подготви и с устен въпрос към бъдещите комисари. Относно изслушването на Румяна Желева, аз съм оптимист. Позитивно настроен съм и като цяло за Комисията. Окончателният й състав е добър от кадрова гледна точка – има доста голямо присъствие на либерали в Комисията: деветима, даже броят им е по-голям в сравнение с процента, получен от тях като представителство в ЕП. Така че не виждам откъде би дошъл негативен вот. Либералите с техните деветима комисари са положително настроени, от ЕНП също имаме добро отношение… Доколкото зная, социалистите също са положително настроени за гласуването. Мисля, че резултатът от вота в ЕП през януари ще бъде положителен за комисията Барозу – 2.

Ивайло Калфин, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП:


(Пред Портал ЕВРОПА) Ресорът, даден на г-жа Желева, е част от външнополитическата дейност на ЕС. Бих казал, че това портфолио се подрежда на трето място по важност след това, което ще прави г-жа Аштън и това, което ще прави комисарят по развитие. Всъщност това, което ще бъде в ресора на г-жа Желева – освен кризисните и хуманитарните операции – вероятно ще бъдат отношенията с Азия и с Латинска Америка. Общо взето това е един ресор, който не е първи приоритет, но мисля, че е важен, особено в критични моменти. По отношение на изслушването в Комисията по външна политика в ЕС – резултатът от него зависи от самата г-жа Желева, от начина, по който ще се представи по време на изслушването. Ако трябва да коментирам състава на новата Европейска комисия като цяло, то на практика съставът зависи от националните правителства, тъй като от там са посочени комисарите и това надали е някаква изненада. Съотношението между политическата принадлежност съответства на разпределението на силите в отделните страни-членки. Либералите отново са свръх-представени, както и в миналата Комисия. За социалистите беше важно, че на един от най-високите постове, този на Върховния представител по външни отношения, е назначен социалист, и то жена – социалистка. Мисля, че няма да има особени изненади при изслушванията на бъдещите комисари, които предстоят. Г-жа Румяна Желева не е дипломат, няма особено голям опит, надали можеше да претендира за някакъв по-значим пост от този. Така че всичко зависи не от това, което досега се случваше, а от начина, по който самата тя ще се представи при изслушването в ЕП.

Кристиан Вигенин - С&Д, КЗБ:

 


Извън логиката на ЕС е Желева да е комисар по разширяването или по правосъдие и вътрешни работи. Това заяви Вигенин в отговор на журналистически въпрос по време на видеочат на сайта си www.vigenin.eu след края на пленарното заседание на Европейския парламент вчера. Според него Румяна Желева се коментира като „нарицателно име за кандидат-комисар, който е потенциална „първа жертва” на политическата битка на европейско равнище”. Той беше категоричен, че „Това, което ние поставяме като основен критерий (и ще държим на него, независимо за кого става дума) е кандидат-комисарят да бъде компетентен по темата, по която иска да работи през следващите пет години. Ако Румяна Желева се справи успешно с изслушването - няма да има проблеми, но ако не е достатъчно убедителна, няма причина ние да полагаме специални усилия”. Няма как България да остане без комисар, според Вигенин. При изслушването основен критерий ще бъде подготовката на кандидата. „Въпросът е по-скоро дали българският комисар ще бъде Румяна Желева”, допусна евродепутатът. „Ако кандидатът не е подготвен да заеме тази позиция, се търси друг кандидат от съответната страна или друг ресор за вече изслушания кандидат. Не е национално безотговорна позицията да не подкрепяш Желева. Въпросът е принципен - дали тя е подготвена или не да поеме съответния пост”, каза още Вигенин и допълни „нямаме намерение да прилагаме никакви други критерии и всякакви опити да си избърсват ръцете с нас са недопустими”.

Филиз Хюсменова, водач на българската делегация от ДПС в Групата на АЛДЕ


(Пред Портал ЕВРОПА) Смятам, че не може да се каже, че трябва да сме доволни от ресора, който получава българският еврокомисар. От предварително лансираните идеи от страна на правителството за предпочитанията му, не е удовлетворена нито една. Жалко, че ГЕРБ не е успял да оползотвори така широко прокламираната от партията подкрепа на Европейската народна партия. Смятам, че по-добре би ни стояло разширяването на ЕС като ресор, тъй като България е със съседи, които водят преговори за членство. Освен това самата България скоро влезе в ЕС и може да бъде полезна с опита си при водене на преговори за присъединяване. Освен това смятам, че това щеше да е силата и на г-жа Желева като бивш евродепутат. Тъй като в Комисията по регионално развитие в ЕП, на която съм зам.-председател, сме работили по въпроси за преодоляване на кризи, ми се струва че тази е главната посока, в която нашият бъдещ еврокомисар ще има възможност да провежда силна политика. Самата Румяна Желева беше член на тази комисия в ЕП в предишния мандат. С оглед на проблема с изменението на климата, предстои да се изградят адекватни системи за защита на гражданите, на инфраструктурата, икономиката, природата на ЕС. А по отношение на предстоящото изслушване на номинираните за еврокомисари – със сигурност въпросите, които ще бъдат задавани на всички кандидати, ще бъдат изключително внимателно подготвени от всички евродепутати. При всички положения, въпросите ще бъдат много професионални и компетентни. Това изисква и отговорите да бъдат такива, съответно. Надявам се, че г-жа Желева ще се подготви добре и ще отговори на очакванията на евродепутатите… А иначе от гледна точка на групата, която аз ръководя – на ДПС в ЕП и в АЛДЕ, ние ще подкрепим нейната кандидатура. Причината за това е, че тя е предложена от правителството: ние прекрасно познаваме регламентите на ЕП, втори мандат сме евродепутати – и знаем, че когато правителството предложи своята кандидатура и ако разбира се кандидатът е достатъчно добре подготвен при изслушването – няма причина да не я подкрепим. Такива са правилата, такива са регламентите. И ние ще ги спазваме. В новата Европейска комисия АЛДЕ е много добре представен, включително двама от зам.-председателите й са наши представители – Нели Круз и Сийм Калас. Предишният български еврокомисар Меглена Кунева е от АЛДЕ. Г-жа Кунева нееднократно е заявявала, че ще помага на своя приемник. Мисля, че ще има приемственост, ще има обмяна на опит и идеи в интерес на страната ни.

Димитър Стоянов, независими – „Атака”:


(пред Портал ЕВРОПА) В момента Европа работи много усилено по въпроса за бързо сформиране на новата Европейска комисия, така че тя да заработи максимално бързо. Поради факта, че в глобалната икономика всички държави са свързани, аз бих казал, че ресорът, определен за българския еврокомисар, е полезен. Всяка сфера, свързана с международните отношения, е полезна за България. Всъщност най-важното е, че е постигнато съгласие всички държави-членки да бъдат представени със свои комисари – фактът, че България ще бъде представена в Колегиума на Комисията, е гаранция, че интересите на българските граждани, като европейски граждани, ще бъдат защитавани. Румяна Желева има опит като депутат в Европейския парламент, който има контролни функции спрямо ЕК – тя е била, така да се каже, от едната страна на барикадата, ето защо знае много добре какво трябва да се свърши от другата й страна… Не мисля, че по време на изслушванията на бъдещите еврокомисари и при гласуването ще има някакви проблеми. Слуховете в този смисъл от последните дни бих определил като интриги от хора, които са разочаровани, че номинацията на комисар зависи от съответния министър-председател, а не от други. Някои хора не бяха доволни, че г-н Борисов имаше своя номинация и я издигна. Тези интриги са безсмислени. Мисля, че Румяна Желева ще получи одобрението на парламента – още повече, че комисията ще се гласува „ан блок”, няма да има отделни гласувания за отделните комисари. Ако въобще някъде има риск, то той е при Върховния представител по външни отношения, а не при някой от еврокомисарите. Г-жа Желева е напълно годна за поста еврокомисар с ресора, който й е даден – тя категорично се е доказала, че може да отстоява интересите на България – много повече, отколкото предишния български еврокомисар.

Румяна Желева

 


Външният министър Румяна Желева е доволна от нейния ресор за еврокомисар от България, посочен от Жозе Барозу - Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, съобщава Агенция „Фокус" . „Доволна съм, мисля че всички трябва да сме много доволни - това е един от външнополитическите ресори на Европейската комисия". Ресорът ще бъде самостоятелен със самостоятелна дирекция - предполага Желева. Тя каза, че няма да излиза в отпуск до изслушването й в Европейския парламент. Към момента не се обсъжда човек, който да я замести като външен министър.Предизвикателството е голямо, вчера президентът Барозу ми каза: „Това е мъжка работа, което ти давам", заяви Желева, цитирана от Агенция „Фокус". Външният министър обясни, че за България да има еврокомисар отговарящ за международното сътрудничество е много отговорна работа, „тъй като във времето, което работих в Европейския съвет на външните министри се убедих колко големи ангажименти поема ЕС". „Смятам, че в моите отговорности ще влизат държавите в Азия и Латинска Америка, което е голяма възможност за България да развие допълнително своите контакти", каза Желева. „Аз мисля, че новата комисия „Барозу" ще има нови отговорности в съответствие с Лисабонския договор. В това отношение много неща ще трябва да се реализират и във външнополитически план свързани с външните връзки на съюза, като ресорите ще бъдат организирани по съвсем нов начин. Важно е, че България получи това признание. Ние ще имаме наистина възможност да покажем потенциал", посочи Румяна Желева.

БСП излезе със специална декларация по темата - вижте я ТУК. 

 


 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.