Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-01-2010

ЕС в решителен период за икономическия план

Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи за бъдещото икономическо здраве на Европейския съюз, защото блокът трябва да постигне съгласие за нов 10-годишен план в опит да остави зад гърба си скорошната рецесия и да определи нов курс към стабилен растеж и създаване на нови работни места, коментира EU Observer.

Най-високата безработица през последното десетилетие, застаряващо население и огромни бюджетни дефицити са някои от условията, които се имат предвид при изготвянето на пътната карта.

Вероятно текущият икономически план на ЕС - Лисабонската стратегия, която изтича през 2010 година - също ще повлияе на лидерите на ЕС при подготовката им за изготвянето на новия план.

Целта на Лисабонската стратегия да превърне ЕС в "най-конкурентноспособната икономика на знанието в света" до 2010, според експертите не е постигната. Въпреки това целите на "ЕС 2020", както засега е наричан новият план, може да не са коренно различни от тези за отминаващото десетилетие, макар че вероятно ще бъде отдадено много по-голямо значение на "екологичния растеж".

Документ за консултация на Комисията от месец ноември посочва три широки теми: "Създаване на стойност чрез основаване на растежа върху знанието", "Овластяване на хората в цялото общество", "Създаване на конкурентноспособна, свързана и по-екологична икономика".

Постигането на по-голям растеж и по-високи равнища на заетост чрез по-добро образование, пригодено към нуждите на промишлеността и призивите за повече изследвания и иновации вероятно няма да срещнат голяма опозиция сред страните-членки, въпреки че НПО и евродепутати искат да видят повече реални стъпки към гарантирането на социално включване.

Разногласия вероятно ще се появят при на определянето на цели, които да гарантират това широките теми на плана действително да бъдат изпълнени, и особено необходимостта от механизми за постигане на тези цели.

Тъй като ЕС има малко компетенции в съответните области (образование, социална политика, заетост), Лисабонската стратегия разчиташе на натиска на партньорите, за да гарантира, че националните правителства са постигнали целите си.

Провалът на тази система доведе до това испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос да заяви, че "Имаме нужда от много повече обвързващи елементи", като според него трябва да има "последствия" за страните, които не са успели да постигнат целите си.

Служители на Комисията коментират, че официално предложение за срещата на лидерите на ЕС, която ще се проведе през февруари, може да обвързва целите на новия икономически план с Пакта за стабилност и растеж.

Започналият през ноември период за консултации на Комисията, който приканва заинтересованите страни да представят гледните си точки за посоката на плана, трябва да приключи на 15 януари.

Тогава се очаква Комисията да направи предложение на специална неформална среща на върха на лидерите от ЕС. Вероятно основният фокус на плана ще се определи на редовната среща на Европейския съвет през март. Тогава Комисията ще излезе с широки насоки за икономическата политика, които финансовите министри трябва да одобрят на срещите си през април-юни, като се очаква планът да бъде окончателно одобрен на срещата на Европейския съвет през юни.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.