Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-01-2010

Алмуня иска подпомогнатите банки да започнат да връщат средствата

Номинираният за комисар за конкуренцията, Хоакин Алмуня няма да облекчи позицията на ЕС по отношение на банките, които са получили държавна помощ по време на финансовата криза. Кредитните институции ще трябва да възстановят помощта до края на 2010 г. и не могат да използват тази финансова подкрепа за увеличаване на премиите, заяви ясно Алмуня по време на изслушването пред Европейския парламент, коментира Euractiv.

«Трябва да бъдем внимателни при вземането на решение кога, но ако нещата вървят добре, временната схема за подпомагане [на банките] ще приключи в края на 2010 г.,» Това заяви чера, 12 януари, Алмуня отговаряйки на въпроси на депутатите на комисията по икономическите и парични въпроси.

Номинираният за комисар ще продължи линията на предшественичката му Нийли Крус, която не веднаж е заявявала, че банките, получили финансова помощ трябва да продадат някои от активите си, за да изплатят публичнта финансова подкрепа, отпусната им по време на най-лошата фаза на кризата.

"Банките, които са получили помощ трябва да дезинвестират", подчерта Алмуня по време на изслушването. Всяка институция получаваща публична помощ трябва да представи жизнеспособен бизнес модел, демостритащ способността й да остане финансово стабилни след кризата.

Алмуня заяви, че негов основен приоритет е "да се избегне моралния риск". С други думи, тези, които са грешили или грешат в момента не трябва да получават подкрепа. Добре управляваните банки на свой ред, следва да бъдат възнаградени и не трябва да попадат в ситуация на нелоялна конкуренция от страна на провалили се, публично подпомогнати институции.

Що се отнася до политиките на възнаграждение той каза: "Ще разгледаме много внимателно по какъв начин се използват обществените средства". "Няма да приемем, тези пари да спомагат за повишаване на разходите за бонуси," - заяви Алмуня в отговор на загрижеността, изразена по отношение на щедрите бонуси, раздавани през последните месеци от банките по схемите за обществена подкрепа.

По отношение на засилващия се дебат относно санкциите в рамките на политиката на конкуренция на ЕС, свързани със замяната на глобите с административни и наказателни мерки, Алмуния заяви, че "нивото на приетите глоби е подходящо и е доказано, че имат ефект".

През последните години Европейската комисия е наложила глоби за милиарди на картели и на компании, признати за виновни в нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.
Антитръстовите органи на Великобритания изтъкват в доклад, че антитръстовите злоупотреби могат да се предотвратят по-ефективно ако административните или наказателни санкции се налагат на конкретни конкурентни мениджъри, отколкото при санкциониране на цели компании.

Промяната в тази посока е широко подкрепяна от много лобита в Брюксел. Въпреки това, Алмуня не проявява интерес в тази посока. "Различните санкции вместо глоби не са наш приоритет в момента. Не съм против да говоря по въпроса, но не мисля, че това се вписва добре в моделът ни за конкуренция", добави той.

Алмуния припомни също, че само в три случая Комисията е прилагала максималния размер глоба, позволена от правилата, което е с 10% от годишния оборот на участващите компании. При всички останали случаи, глобата е оставала под този праг.

Алмуния е отворен към идеята за системата на "колективна защита" за компенсиране на жертвите на анти-конкурентно поведение.

Той подчерта, че Европа трябва "да избегне грешките, наблюдавани при подаването на групови искова" в други страни, като Съединените щати, където много юридически фирми експлоатират системата.

"Трябва да се въведе механизъм за не-правни, необвързани със съдебен процес решения за случаите, които не се нуждаят от колективно обезщетение," добави Алмуния.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.