Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-01-2010

Барозу ще обяви позицията си за Румяна Желева в четвъртък

Очаква се днес (четвъртък) председателят на ЕК Жозе Барозу да излезе с позиция за конфликта на интереси на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева.

Това съобщи БНР.

Късно снощи източници от Комисията по развитие в ЕП съобщиха, цитирани от кореспондент на "Хоризонт" в Брюксел, че са изпратили на Барозу писмено искане да предостави още информация и да даде оценка по проблема. От ЕК обаче твърдяха, че документът не е стигнал до тях и че най-вероятно това ще стане днес, както и че Жозе Барозу ще отговори в най-кратки срокове.

По непотвърдени информации снощи Барозу е разговарял с лидерите на ЕНП и ПЕС с цел да избегне бламиране на целия нов състав на ЕК. Социалистите са били категорични, че за тях Желева е неприемлива, не само заради конфликта на интереси, но и заради некомпетентността й.

От ЕНП пък са потърсили политически бартер, при който и социалистите да пожертват един от своите кандидат-комисари. Десницата вече атакува словашкия социалист Марош Шефчович, номиниран за зам.-председател на ЕК, за негово расистко изказване по адрес на ромите от преди четири години.

Политическите совалки в ЕК и ЕП ще продължат и днес. Развръзката предстои, като тук все по-често се коментира, че ще е най-уместно тя да дойде от София под формата на нова номинация - коментира кореспондентът на Националното радио.

 


Това, което наблюдаваме в последните дни е кулминацията на една политическа кампания, която започна последните няколко месеца. Това заяви в предаването "Тази сутрин" Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на Бойко Борисов.

"Франс прес" коментира по-рано, че споровете, свързани с кандидатурата на Румяна Желева, поставя въпросителни за подкрепата за целия нов екип на председателя на Европейската комисия. Самата тя заяви, че няма да се оттегли преди 19 януари, когато по думите й се очаква да приключи проверката, доказваща невинността й по обвиненията в непрозрачност и конфликт на интереси.

Портал ЕВРОПА припомня, че в Европейския парламент продължават изслушванията на кандидатите за комисари в новата Европейска комисия.

За днес - 14 януари - са планирани изслушванията на австрийския кандидат Йоханес Хан (регионална политика), кипърския Андрула Василиу (образование, култура, езиково многообразие и младеж), естонския Сийм Калас, който ще е и зам.-председател на ЕК (транспорт), германския Гюнтер Йотингер (енергетика), малтийския Джон Дали (здравеопазване и защита на потребителите) и нидерландския Нели Кроес, която ще е и зам.-председател на ЕК (цифровизация и дигитална икономика).

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.