Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2010

Василиу ще работи за по-близки връзки между образованието и бизнеса

Първият приоритет на Андрула Василиу като комисар по образованието ще бъде да доближи образованието и уменията до нуждите на бизнеса, заяви кипърската кандидатка пред евродепутатите от комисиите по образование и заетост, съобщава Europolotics.info.

„Отминаха времената, когато нискоквалифицираните хора можеха да намерят работа. Най-лошо ударени от кризата бяха именно младите хора и нискоквалифицираните", предупреди тя

Василиу заяви, че ще се бори за увеличаване на бюджета за образование, но предупреди, че основната част от правомощията лежи на национално ниво, поради което тя възнамерява да оказва натиск върху регионалните и националните власти да увеличат бюджетите си за образование „Моето убеждение е, че сме длъжни да инвестираме внимателно в ключови области за да имаме траен ефект върху живота на всички европейци".

Значителна придобивка за ресора й е откриването на Европейския институт за иновации и технологии, който ще започне работа през есента. „Ако обвържем образованието и бизнеса, тогава бизнесът ще има повече интерес да инвестира в образование. Една от нашите цели бе да привлечем хора от бизнеса и индустрията за да затворим триъгълника на знанието и ние успяхме", заяви тя.

Василиу обаче посочи, че е необходима модернизация на унивеситетите, за да се вземат под внимание при оценяването и ранкирането им фактори като методи на преподаване, интернационализация и връзки с общностите.

Мобилността на учените и преподавателите е вторият и приоритет, като кандидат-комисарят посочи като добри примери програмите Еразмус Мундус, Мари Кюри и Коперник.

Тя обаче не представи много нови идеи, а основно обещаваше да се придържа към съществуващи вече планове. Василиу смята да призове Европейската инвестиционна банка да стандартизира политиките си за студентски заеми и смята да представи през март предложение за общоевропейска система за признаване на дипломи и степени.

Василиу не се представи толкова добре по темите култура и спорт, но отчете положителните ефекти на спорта за здравето, екипността и образованието. Тя успя да избегне трудни въпроси за правилото на ФИФА 6+5 (шестима играчи на терена трябва да са от страната, в която е установен клуба)

Не всички депутати обаче бяха впечатлени от представянето на Василиу. Според Мари-Кристин Вергиа ( GUE , Франция), отговорите са били твърде общи, неясни и често повтарящи се, въпреки многото различни конкретни въпроси.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.