Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2010

Нели Кроес не беше във форма за изслушването си в ЕП

Холандският кандидат за еврокомисар с ресор "Цифровизация и дигитални технологии" Нели Кроес не оправда репутацията си.

Нели Кроес (АЛДЕ, Холандия) се яви на изслушване пред евродепутатите за втори мандат като европейски комисар с един недостатък, който никой друг от повторно номинираните кандидати нямаше. Към края, резултатът от този недъг беше повече от явен, коментира European Voice.

Докато останалите повторно номинирани кандидати за комисията на Жозе Мануел Барозу използваха месеците след като комисията премина на "служебен" режим на 1 ноември, за да усвоят спецификите на новите ресори, преди да се появят пред Европейския парламент, холандският комисар упражняваше значителни правомощия и отговорности на настоящата си длъжност като комисар по конкуренцията до самия край на мандата си.

Тя прекара последните няколко месеца в борби с корпоративни титани като "Майкрософт" и "Газ дьо Франс - Суец", предизвикателство, което вероятно е оставило малко време за борба с политиката на информационното общество. Дори и при това положение, тя със сигурност трябваше да се представи по-силно, отколкото направи, пише още електронното издание. Както читателите на Портал ЕВРОПА знаят, Нели Кроес е предложена и за зам.-председател на новата Комисия.

Изглежда тактиката на Кроес за изслушването беше да изясни по-широките цели и принципи, които ще ръководят нейната политика и да представя съществени подробности, само когато евродепутатите я заставят. Подробностите, които тя даде обаче, бяха доста ограничени по обхват. Знаем, че Кроес е привърженик на принципа за неутралност на мрежата и че не е доволна от бъркотията от закони за авторското право онлайн и иска да изгради единен цифров пазар. Тя неколкократно заяви, че ще се опита да събере заедно представители на компаниите и на други заинтересовани страни заедно, за да открият решение за предизвикателствата пред политиката, но нямаше много предложения по отношение на законодателна програма.

Ангелика Нийблер, немски либерал, е един от онези няколко депутати, които изразиха недоволство, като казаха, че евродепутатите не са получили "много специфични отговори", от кандидата. "Наистина нямам чувството, че знам в каква посока ще отидете в тази политика", каза тя.

Андреас Шваб, немски дясно-центристки депутат, описа отговора на един от въпросите си като "един вид да и не", а Дорис Пак, също немски депутат от ЕНП, каза, че "не е много задоволена" от отговорите, които е получила.

Кроес се справи особено зле с поредица въпроси, поставени от членове на комисията по култура към Парламента.

На въпроса как може да бъде използван цифровият дивидент в Европа, за да помогне на културните и социални политики, Кроес отговори, че "би било пълен провал, ако тези политики не бъдат взети предвид.

Британският консерватор Малкълм Харбър критикува Кроес за това, че не показва достатъчно усърдие за справяме с злоупотребите на пазара на телекомите. "Смятах, че ще бъдете по-предизвикателна, като се има предвид репутацията Ви", каза той.

Действително, изненадваща характеристика на изслушването на Кроес беше, че някой с трудно заслужена и оправдана репутация на "Желязната дама на конкуренцията" изглеждаше толкова неохотна да се ангажира с компаниите, които задържат либерализацията на пазара.

Не всичко обаче беше отрицателно. Кроес показа истински ентусиазъм към възмоността да развие информационното общество в Европа и в това да го постави в услуга на потребителите. Тя зае силна позиция в подкрепа на отворените софтуерни стандарти и реформа на авторското право. Кроес имаше и относително ясна позиция по въпроса за роуминг услугата при мобилните телефони - тя заяви, че няма да позволи установяването на твърде високи цени на услугата.

Освен това би било честно да се каже, че Крус беше изправена пред ясни, твърди и упорити запитвания от страна на евродепутатите, нещо, което до известна степен липсваше в изслушванията на други комисари.

Кроес се изправи пред относително трудно изслушване, и се справи доста зле, като не успя да представи ясна програма. Ако бъде одобрена за комисар (както вероятно ще се случи), тя ще получи позицията, защото се смята, че има твърди цели и принципи - и заради предишното и впечатляващо представяне.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.