Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2010

И АЛДЕ недоволни от изказванията на Борисов

Групата на либералите и демократите в ЕП осъжда атаките на българското правителство срещу евродепутати по повод изслушването на комисарите, стана ясно снощи в разпространено съобщение от пресцентъра на групата, цитирано от НДСВ.

Ги Верховщад, лидерът на либералите и демократите в Европейския парламент, реагира срещу неуместните коментари от страна на министър-председателя Борисов пред български медии, които засягат евродепутати от Групата на либералите и тяхната критичност към българския кандидат за комисар Румяна Желева.

Изцяло неприемливо е за министър-председателя да се нахвърля с толкова остър език, говорейки за евродепутати, които просто вършат работата си и проверяват кандидатите за новата Еврокомисия, казва Ги Верховщад в свое изявление за медиите снощи. Европейският парламент не би изпълнявал своите задължения към онези, които са го избрали, ако не приема задълженията си сериозно, допълва той.

Процесът на изслушването трябва да се възприема като задълбочен и публичен изпит за компетентност и финансова почтеност на кандидатите. Право и задължение е на евродепутатите сега да обърнат внимание и да изяснят и изчистят недоразумения, отколкото да ги прикрият и по този начин да допуснат риск от поява на трудности в по-късен етап, когато Комисията вече е одобрена.

Аз твърдо подкрепям българската делегация в АЛДЕ и нейната истинска загриженост. Ние сме единствено заинтересувани от прозрачността и почтеността, а не от игра на конспирация, в което ни подозира министър-председателят Борисов, заявява Ги Верховщад.

Андрю Дъф (Великобритания), парламентарен докладчик за цялостното изслушване, който проследява много внимателно всички изслушвания заяви:

Критериите за утвърждаване на Комисията са ясни: компетентност, почтеност и комуникационни умения. Европейският съвет се предполага, че представя кандидати, които отговарят на тези стандарти. Г-н Барозу трябва да се запита дали наистина има онзи добър отбор, който той желае. Г-жа Желева може би ще постъпи добре, ако премисли дали това е наистина работа за нея.

Чарлз Гоеренс (Люксембург), координатор на АЛДЕ в Комисията по развитие:„Процедурата, която проведохме за изслушване, е правилна и безупречна. Напълно съм информиран за писмото с препоръка, което Комисията по развитие изпрати до президента Бузек и до президента Барозу, в което ние ги приканваме да отговорят без отлагане на нашата оценка за г-жа Желева както за изискванията за компетентност, така и за съответствието с етичния кодекс на комисарите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.