Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Антонио Таяни залага на зелена икономика и развитие на иновациите в индустрията в Европа

Италианският кандидат за еврокомисар Антонио Таяни (ЕНП), на когото е предложен ресорът "Индустрия и предприемачество", наред със зам.-председателски пост в ЕК, премина през изслушване в ресорната комисия в Европейския парламент в понеделник.

Комисията по индустрия, изследвания и енергетика в ЕП зададе на италианския кандидат, който е комисар по транспорта и зам.-председател на ЕК в изтичащия мандат, въпроси, свързани с планираните от него мерки за насърчаване на икономическия растеж и подобряване на конкурентоспособността, както и за подкрепата за автомобилния сектор.

Според официалното резюме на тричасовото изслушване евродепутатите са поставили пред Таяни и въпроси за регулиране на влиянието на лобистите и за намаляването на административната тежест за бизнеса.

Неговите три основни приоритета са иновации, стандартизация, която да доведе до намаляване на разходите и хоризонтална координация, за да се избегне икономическата криза и да не прерасне в социална. В отговор на въпрос на евродепутат-социалист Таяни поясни, че новият подход ще следва линията на стратегията ЕС 2020. Той планира и „хоризонтална комуникация като ключова за повече сътрудничество, особено в изследванията".

Таяни подчерта, че планира нова политика в областта на индустрията, която да се фокусира върху малките и средни предприятия /МСП/, като се насърчават иновациите и устойчивото развитие. Той се застъпи за „зелена икономика, обвързана с индустриалната политика, така че ЕС да се бори с промяната на климата".

По отношение на автомобилния сектор италианският кандидат смята да предложи нови стандарти за въглеродните емисии, той говори и за евентуалното разработване на стандартни батерии за електрически коли. Таяни поясни, че ще насърчи производството на електрически и хибридни автомобили и подчерта, че автомобилният сектор остава жизненоважен за Европа, но колите ще стават „по-зелени, безопасни и по-добри".

Бъдещият комисар заяви, че със съществуващите инструменти ще насърчава младите да стават предприемачи, да се отделят повече средства за създаване на работни места в туризма.

Таяни отговори и на въпроси на консерватори и независими евродепутати за подпомагане на МСП и за политиката му за намаляване на административните тежести за бизнеса. Той планира в най-близко бъдеще среща с председателя на Европейската инвестиционна банка, за да обсъди по-бърз достъп до средства за тях и гарантирането им. За кандидата това е краткосрочен приоритет. Таяни ще направи и законодателни предложения за намаляване на административната тежест и пречки пред финансирането за МСП.

По думите му повишаването на конкурентоспособността на Европа в световен план би се осъществило благодарение на зелената икономика и чрез по-добро качество.

Според координатора на ЕНП в комисията Пилар дел Кастило „ ресорът ще е в добри ръце". Досега ресорът „Индустрия и предприемачество" в ЕК се управляваше от германеца Гюнтер Ферхойген. „След 14 години като евродепутат Антонио Таяни е напълно наясно за централната роля, която ЕП играе в засилването на европейската интеграция", подчерта Кастило. Тя поясни, че италианският кандидат ще получи пълната подкрепа на ЕНП. От своя страна Таяни пое ангажимент да подобри прозрачността на работата си като комисар, като гарантира ЕП и Съвета на ЕС да бъдат „напълно информирани".

Днес (вторник) завършват изслушванията на кандидат-комисарите. Последни ще бъдат изслушани Сесилия Валстрьом (Вътрешни работи) и Мария Даманаки (Морско дело и рибарство). А ТУК вижте обобщение на резултатите от всички изслушвания.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.