Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Малмстрьом акцентира върху имигрантите

За да се справим с незаконната имиграция е най-добре да разчитаме на легални методи за организирането на имиграционните потоци от работници. Това каза по време на изслушването си в ЕП шведският кандидат за еврокомисар Сесилия Малстрьом (АЛДЕ).

"Europa press" допълва, че тя е поела ангажимента да представи в следващите месеци предложения за подобряване на функционирането на Европейската агенция за външните граници на ЕС (Фронтекс). Малмстрьом посочи, че е нужно да се изработи обща европейска имиграционна политика и политика за убежището. Освен ефективно справяне с незаконната имиграция, ЕС трябва да унифицира системата си за репатриране, при това тя трябва да е по-хуманна, каза шведският кандидат за еврокомисар.

Сесилия Малстрьом е предложена да поеме ресора "Вътрешни работи" и бе последната, която премина през процедурата на изслушване в ЕП, което се проведе в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Бившият шведски министър по европейските въпроси подчерта ясно пред евродепутатите значението на имигрантите за европейската икономика и приноса им към културното богатство на страните. Тя също така представи няколко начина за регулиране на притока от временни работници и стажанти.

„Трябва да намерим законни начини за уреждане на тази имиграция, защото по този начин ще се справим и с незаконната имиграция. Трябва да знаете, че работниците - имигранти получават редица права след като влязат в Европа", каза тя. В съответствие с това, припомни Малстрьом, имигрантите - „законни или незаконни" - притежават и „човешки права", които от своя страна ЕС „винаги защитава".

Кандидатът за еврокомисар и предишен евродепутат понесе критики от италианския член на ЕП - Марио Боргецио, който я обвини, че защитава една „имиграционна маса". Малстрьом отговори, че всички страни - членки на ЕС ще се нуждаят в бъдеще от начин за справяне с имиграцията, за да се поддържа икономиката в състояние на платежност и за да се изплащат пенсиите.

„И заради това", добави тя, „трябва се изготви регламент на ЕС за начина, по който ще се управлява всичко и това е, което смятам да предложа". По този начин ще се създадат правни инструменти за временните работници и законодателство, което да гарантира, че желаещите да пристигнат законно в Европа ще се облагодетелстват от същите права, които притежават и гражданите на ЕС.

Шведското национално радио обобщи, че изслушването е минало убедително.

Евродепутат от Румъния попита бъдещия еврокомисар, какво ще направи за реалното и ефективно заработване, при това навреме, на мониторинговия механизъм на ЕС в сферата на антикорупцията. Задавайки въпроса, евродепутатът подчерта, че трябва да има ефективни резултати на базата на разкритията от този механизъм.

Сесилия Малмстрьом отговори, че е доста държави-членки са на изненадващо предни позиции по ниво на корупция според проучвания на "Евробарометър" и "Прозрачност без граници". Не можем да даваме добър пример за прозрачност и добро управление на новоприетите страни, без ситуацията при нас да е на ниво", коментира тя и пое ангажимент да работи в тази посока.

Чуйте част от думите на Сесилия Малмстрьом за корупцията в рубриката "Интерактивно".

Евродепутатите настоятелно питаха Малмстрьом за трафика на жени със сексуална цел. "За съжаление един от проблемите е търсенето", това обуславя и предлагането, коментира кандидатът. По думите й обаче ЕК няма компетенциите да хармонизира законодателствата за борба с трафика на хора. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.