Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Мария Даманаки пое ангажимент за модернизация и реформа на рибарството в ЕС

Гъркинята Мария Даманаки, която е номинирана за еврокомисар по „Рибарство и морско дело" се яви на изслушване пред ресорната комисия в Европейския парламент. Даманаки е представител на гръцката  партия ПАСОК и на ПЕС в Европейския парламент.

Кандидатът за еврокомисар заяви, че общностната политика за рибарство ще е във фокуса на работата й, ако бъде одобрена. Тя постави като акценти устойчивостта, „демократичната отговорност за всички участници в сектора", „глобалните измерения" и „съответствията". Даманаки се обяви за създаване на повече т.нар. „сини работни места" и за разгръщане на потенциала на всички морски ресурси, се казва в официалното резюме на изслушването.

В началото на тричасовата сесия председателят на комисията Кармен Естевеш /ЕНП, Испания/ заяви, че писмените отговори на кандидата не са били достатъчно подробни относно плановете й, свързани с новите правомощия на ЕП по Лисабонския договор. Даманаки подчерта, че приветства факта, че според Договора за реформа на ЕС, рибарството става обект на процедурата по съвместно взимане на решения и така се полага по-голяма роля на парламента при формиране на политиката.

В отговор на въпрос на евродепутат консерватор гъркинята заяви, че основни приоритети на Общата политика за рибарството  /ОПР/ ще бъдат по-добра ефективност, баланс между интересите на потребителите, заетите в сектора, индустрията и туризма.

Даманаки се съгласи с мнението на депутатите, че малките рибарски стопанства имат нужда от специално внимание и този въпрос ще бъде поставен при  реформата на ОПР . На въпрос на Жан-Мари льо Пен относно вероятността за въвеждане на квоти за улов, които могат да се прехвърлят, кандидатът отговори, че това изисква по-подробна дискусия , но тя ще направи всичко възможно да се избегне концентрацията в рибния сектор.

В отговор на изказаните страхове от депутат социалист по възможните негативни социални последици от новите реформи за рибарството, Даманаки заяви, че ще проучи дали може да се осигури помощ и преквалификация за тези, които ще се наложи да спрат работа заради реформата.

„Има прекомерен риболов", каза Даманаки. За да се ограничи, без да се нанесе удар върху рибарските общности, ресурсите трябва да са насочени към модернизация, напр. екипиране на корабите с механизми, които биха  ограничили изхвърлянето на улова. Тя добави, че за тази цел трябва да бъде преразгледана системата на общия допустим улов за страна - членка и квотите им.

Попитана какво ще направи относно рибарите от трети държави, които не са обвързани с правилата на ЕС, а заливат пазара на ЕС и подбиват европейските цени, тя отговори, че „ще се гарантирам, че вносните рибни продукти спазват нормите на ЕС." Даманаки добави, че ще потърси съдействието на международни организации, за да се подсигури зачитането на европейските правила от трети страни.

Днес завършиха изслушванията на 26-те кандидати за втората Европейскя комисия по ръководството на Барозу. ТУК можете да се запознаете с обобщение на резултатите от всички изслушвания на номинирани за еврокомисари.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.