Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
26-01-2010

Международна конференция "Европа 2020 - гражданска визия": 29-30.01.2010, София

Да използваме заедно възможностите за принос на гражданския сектор към дебата за определяне на целите за развитие на Европейския съюз до 2020 г. – отвъд съвременните предизвикателства.

Това е замисълът на Международната конференция “ЕВРОПА 2020 – ГРАЖДАНСКА ВИЗИЯ”, която ще се състои в София на 29 и 30 януари 2010 г. (петък и събота) в Грандхотел „София” на ул. „Гурко” 1.

Събитието е част от инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент”, осъществявана от Европейския институт (ЕИ), Центъра за модернизиране на политики (ЦМП) и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ГД „Комуникация” на Европейския парламент.

Организаторите на двудневната конференция канят всички, които се вълнуват от бъдещето на Европейския съюз, да присъстват на дискусиите, а - ако желаят - и да участват в тях с питания и мнения. Основният въпрос е – как според вас би трябвало да изглежда Европейския съюз през 2020 година, така че най-добре да отговори на очакванията на гражданите и техните организации в контекста на общите предизвикателства за развитието на Съюза.

ДНЕВЕН РЕД НА КОНФЕРЕНЦИЯТА - тук.

Дневен ред
Петък: online-излъчване
9.30 - Регистрация
10.00 - Откриване (Зала „София”, ет. 2)
11.30 - Работни сесии по панели (до 17.00 ч.) /Панел 1 в Зала „Сердика”, ет. 1; Панел 2 в Зала „Триадица 2”, ет. 1; Панел 3 в Зала „София”, ет. 2/
Събота: online-излъчване
9.00 - Регистрация
9.30 - Заключителна сесия - представяне на визията (Зала „София”, ет. 2)
11.00 - Заключителни изказвания
11.30 - Пресконференция (Зала „София”, ет. 2)

Председателят на Комисията по култура и образование в Европейския парламент г-жа Дорис Пак ще присъства на конференцията. Потвърдили са участие и български евродепутати, сред които зам.-председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП Филиз Хюсменова, зам.-председателят на Комисията по бюджети и бивш български външен министър в ЕП Ивайло Калфин, председателят на Делегацията на ЕП в Euronest Кристиан Вигенин, който е и координатор на политическа група в Комисията по външни работи на ЕП, членът на Комисията по външни работи д-р Андрей Ковачев и единственият български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Мария Неделчева. Евродепутатът Илиана Иванова, първи зам.-председател на специалната комисия в ЕП за борба с финансовата и икономическа криза, ще изпрати писмено своя принос за конференцията.

Специален гост ще бъде г-н Жоао Сант-Анна, ръководител на Юридическия отдел на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, който след преизбирането си на този пост изпрати поздравителен адрес специално за участниците в конференцията в София.

Форумът ще бъде открит от зам.-председателя на Народното събрание Екатерина Михайлова, зам.-министъра на външните работи Константин Димитров, ръководителя на Информационното бюро на ЕП в България Виолета Станичич и ръководителя на бюрото за България на Фондация "Конрад Аденауер", която е партньор на конференцията – Андреас фон Белов.


Организаторите очакват многобройни представители на чуждестранни и български неправителствени организации, занимаващи се с аналитична дейност и с работа "на терен", както и на водещи европейски университети.

В първия ден на конференцията те, заедно с евродепутатите, ще очертаят визии за бъдещето на Европа на базата на своите опит и практика в три паралелни панела: "Европейската демокрация: мисията възможна?" (с модератор Тихомира Трифонова от ЦМП), "Европейско културно пространство и идентичност" (с модератор доц. Ингрид Шикова от СУ) и "Солидарността в ЕС – споделена отговорност за развитие" (с модератор Любов Панайотова от ЕИ).

Целта е да бъде формулирана обща рамка за това, как Европа би трябвало да изглежда през 2020 година, както и идеи за начините и действията, чрез които да се постигнат целите. Тази обща концепция ще бъде представена във втория ден на конференцията, събота, и впоследствие ще бъде включена в аналитична публикация, която ще бъде разпространена сред водещите фактори на европейско ниво, в частност сред членовете на ЕП. По този начин те ще разполагат с по-точен поглед върху очакванията на гражданите за бъдещето на Европа: нещо полезно при формулирането на политиките на ЕС.


За журналистите е предвидена пресконференция в събота (30 януари) от 11.30 часа в Зала „София”, етаж 2 – Грандхотел „София”, ул. „Гурко” 1.

Дебатите ще бъдат предавани на живо на сайта на инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент” http://parliament.europe.bg. На тази страница ще намерите и още подробности за събитието.


Всеки, който желае, е добре дошъл на конференцията; мнения се изпращат и по електронната поща на conference@europe.bg.

“Взаимодействаме с Европейския парламент” е проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Целта му е да улесни комуникацията между гражданското общество и европейските институции, в частност членовете на ЕП. Повече за проекта. Повече за организациите, осъществяващи проекта.

Партньорите ни от tvoeto.info първи съобщиха за предстоящата конференция...

голям размер
ВИЖТЕ... Любов Панайотова на френски!
голям размер
ВИЖТЕ... Огнян Бояджиев на немски!
голям размер
ВИЖТЕ... Тихомира Трифонова на английски!
голям размер
ВИЖТЕ... Мария Николова на български!

 

По темата

Аудио

Видео



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.