Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Аудио
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Аудио

  • A+
  • A-
01-02-2010

"Дарик радио": Обсъждат как трябва да изглежда Европа през 2020 г.

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.

Портал ЕВРОПА ви представя репортажа на Тереза Захариева от "Дарик радио" от откриването на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия".

Обща визия за начина, по който трябва да изглежда Европа през 2020 година ще бъде формирана на Международна конференция, която започна в София. По думите на Любов Панайотова - директор на Фондация „Европейски институт", целта е да си види гражданската позиция по темата. В конференцията участват европейски и български експерти от неправителствения сектор, научни изследователи и евродепутати. Визиите за бъдещето на Европа ще бъдат изработени в три паралелни панела: „Европейската демокрация: мисията възможна?", „Европейско културно пространство и идентичност" и „Солидарността в ЕС - споделена отговорност за развитие".


Утре ще бъде представена изготвената обща рамка, която да помогне впоследствие на вземащите решения в Европа при формулирането на политиката на общността за следващото десетилетие. По думите на заместник-председателя на Народното събрание Екатерина Михайлова българите обаче са доста отдалечени от институциите на Евросъюза. Според нея именно тук се крие и предизвикателството пред институциите и гражданските организации.

Екатерина Михайлова: „Как ЕС да почне да звучи не като нещо там в Брюксел, а като институции, през които те могат да влияят на решенията".

Михайлова заяви, че първото, което трябва да се направи е да се разяснят правата и възможностите да се влияе на европейската политика. Тя допълни, че в Лисабонския договор има такива, като една от тях е Европейската гражданска инициатива.

Екатерина Михайлова: „Тази възможност е гражданска инициатива да се превърне в законодателна инициатива, стига да бъде приложена и формулиране тема, и да бъде инициирана поне от 1 милион граждани от държави членки на Съюза".

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров допълни, че с Лисабонския договор се гарантират в още по-голяма степен правата и свободите на всеки гражданин на Европейския съюз.

По темата

Аудио

ВидеоИнтерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.