Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
02-02-2010

Ивайло Калфин: Стратегията „Европа 2020” трябва да има пряко отношение към всекидневието на гражданите

Отзвук от международната конференция "Европа 2020 - гражданска визия", която се проведе в София на 29 и 30 януари 2010 г.

"Демократичен бюджет на ЕС - мисията възможна?" бе темата на изказването на българския евродепутат Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ), зам.-председател на Комисията по бюджети и бивш външен министър, в Панел 1 "Европейската демокрация - мисията възможна?" на конференцията.

Пред Портал ЕВРОПА Калфин обобщи най-важните моменти от визията на европейските социалисти за Европа през 2020 г. и коментира готовността на гражданите да се възползват от новите възможности за участие във формирането на европейските политики.

Как би трябвало да изглежда Европа след 10 години според европейските социалисти?

През 2020 г. Европа ще бъде доста по- различна от тази, която е в момента. Тя трябва да бъде по-различна не само заради икономиката, а и заради промените в работните места, в природата, заради различната роля, която може да имат и ЕС, и националните държави, по отношение на европейските граждани. Това, за което социалистите настояват в изработването на стратегията „Европа 2020” , е всички тези идеи, свързани със зелена икономика, с иновационна икономика и т.н., да имат пряко отношение към гражданите, към ежедневието, към подготовка за пазара на труда, към минималните стандарти, които трябва да се защитават в Европа за добро качество на живот.

Европейските граждани, ЕП и националните парламенти получиха нови правомощия благодарение на Лисабонския договор. Готови ли са те според вас да се възползват от тези нови възможности в най-пълна степен?

Те се възползват, само ако гражданите им го искат. Това, че има дадени нови възможности в Лисабонския договор за участие на гражданите в европейските политики, все още не значи, че те ще се възползват. Това е много важно поне в България и трябва да се случи. Новите възможности по линия на националния парламент се състоят в неговото участие вече в законодателната процедура на европейско равнище, в правото на законодателна инициатива на гражданите. По-голяма важност придобива и задължението за отчетност при осъществяването на европейските политики. Много е важно гражданите и неправителственият сектор действително да ги използват активно.

Вие като евродепутат как оценявате активността на българските граждани по отношение на европейските въпроси?

В България все още има много силен ентусиазъм към ЕС и сравнително ниско разбиране какво могат да направят българските граждани, за да защитят правата си. Въпрос на време и общи усилия е българските граждани да се възползват от правата си и да влияят върху формирането на европейските политики.

Международната конференция "ЕВРОПА 2020 - ГРАЖДАНСКА ВИЗИЯ" е част от инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ГД „Комуникация" на Европейския парламент. 

По темата

Аудио

Видео 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.