Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
02-02-2010

Евродепутат и представител на Европейския омбудсман коментират гражданската визия за Европа след 10 години

Дорис Пак и Жоао Сант'Анна участваха в конференцията "Европа 2020 - гражданска визия" на 29 и 30 януари 2010 г. в София.

ЕС е единственият гарант за опазване на различните културни идентичности, тъй като за щастие няма "една обща" европейска култура. Съществуват хиляди европейски култури и всяка от тях заслужава да бъде опазена. Единствената гаранция за това е именно фактът, че ЕС няма "една култура", която да засенчи всички останали, а представлява общо пространство, в което всички култури могат да съжителстват спокойно и да се обогатяват, черпейки от обмена помежду си.


Това каза в София председателят на Комисията по култура и образование в Европейския парламент Дорис Пак (ЕНП-Германия), която участва във втория ден от работата на Международната конференция "Европа 2020 - гражданска визия".

По думите на Дорис Пак, която е на политическата сцена от 34 години, идентичността на гражданина на Европейския съюз прилича на руска матрьошка - едно върху друго се подреждат светоусещанията му като родно място, роден регион, родна държава; и най-отгоре е европейската идентичност: "Всичко това е вътре в нас. И този факт става възможен единствено благодарение на Европейския съюз, който ни помага да бъдем всичко това едновременно", поясни г-жа Пак.

Според евродепутата образованието в европейски ценности трябва да започне от най-ранна възраст, а не чак в студентските години. Затова по думите й необходима по-голяма мобилност на учителите. "Ако учителят не внушава любов към Европа, то тогава кой ще го направи?", каза Пак. Пак подчерта, че Европейският съюз има задължение да отваря повече възможности за образованието и да изгражда мостове между гражданите на държавите-членки. Тя и призова държавите-членки за повече средства в европейския бюджет за образование и култура и поясни, че за първи път в тази финансова рамка на ЕС има политически консенсус за значимостта на образованието за европейския проект.

Пред българските журналисти председателят на Комисията по култура и образование в ЕП призова за повече европейски програми за обмен на преподаватели, така че обучението, свързано с ЕС и европейската идентичност и ценности, да бъде по-работещо. В края на 2010 година ще се подготвят проектите за европейските програми за образование и култура за следващата седемгодишна финансова рамка, която започва през 2014 г. Пак поясни, че размерът на финансовите средства ще бъде обсъждан в ЕП през 2012 г. и не се ангажира с конкретни цифри.

 


В отговор на журналистически въпроси за блокадата на гръцките фермери на границата с България, Дорис Пак заяви: "Срамувам се, че европейска страна [Гърция, бел. ред.]се държи по този начин". Тя призова Атина да бъде "по-мъдра и по-зряла" и да поддържа добросъседски отношения с останалите държави в региона и коментира също спора за името на бившата югославска република Македония. "Македония не пада от небето. Как може да се оспорват имена", попита Дорис Пак и каза, че в спора между Атина и Скопие има доза национализъм. Влиятелният дългогодишен германски депутат сподели също, че Хърватия е много по-готова от Турция за членство в ЕС, но "...нейните съседки й пречат".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво се случи в първия ден на конференцията.


От своя страна директорът на Правния отдел към Европейския омбудсман - Жоао Сант'Анна, който също участва в конференцията, заяви, че европейската демокрация е възможна, дори и реална. По думите му през следващото десетилетие е важно европейските граждани да могат да управляват всички права, дадени им от европейското право. Сант'Анна посочи като пример гражданската инициатива, т.е. възможността най-малко 1 млн. граждани от различни страни да се обединяват и да изискват от ЕК да излиза със законодателна инициатива за решаване на някакъв въпрос. "Това овластяване на гражданите е положително развитие", поясни той и същевременно отбеляза, че степента на демокрация може да бъде допълнително подобрена. На пресконференция след края на конференцията, Жоао Сант`Анна призова за постоянен диалог с гражданските организации и си пожела през 2020 г. всички граждани на ЕС "да се наслаждават на Европа". Според Сант'Анна Европа и нейните граждани през следващото десетилетие ще вървят към преодоляване на различията между гражданите и правителствата, между политическите институции и гражданите, "... за да се затвори пропастта между тях", която съществува днес. Представителят на Европейския омбудсман дори смята, че новите моменти, въведени с Договора от Лисабон, биха спомогнали за по-лесното решаване и на по-големи проблеми от типа на финансовата и икономическа криза.

В закриването на конференцията взе участие и Юлиана Николова - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС към Министерския съвет. 

 


Участниците в конференцията бяха над 130, голяма част от тях пристигнаха от чужбина специално за форума - представители на големи европейски граждански асоциации, аналитични организации и висши учебни заведения. Освен Жоао Сант'Анна и Дорис Пак, в работата на форума "Европа 2020 - гражданска визия" участваха зам.-председателят на Комисията по бюджети и бивш български външен министър в ЕП Ивайло Калфин, председателят на Делегацията на ЕП в Euronest Кристиан Вигенин, който е и координатор на политическа група в Комисията по външни работи на ЕП, членът на Комисията по външни работи д-р Андрей Ковачев и единственият български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Мария Неделчева. Евродепутатът Илиана Иванова, първи зам.-председател на специалната комисия в ЕП за борба с финансовата и икономическа криза, изпрати писмено своя принос за конференцията. Същото направи и зам.-председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП Филиз Хюсменова. Конференцията откриха зам.-председателят на НС Екатерина Михайлова, зам.-министърът на външните работи Константин Димитров, директорът на Фондация "Конрад Аденауер - Българи" Андреас фон Белов и ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България Виолета Станичич. Поздравителни адреси бяха получени от Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос и българския омбудсман Гиньо Ганев.

Събитието бе предавано пряко по интернет на сайта на проекта „Взаимодействаме с Европейския парламент".

Международната конференция "ЕВРОПА 2020 - ГРАЖДАНСКА ВИЗИЯ" е част от инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ГД „Комуникация" на Европейския парламент.

По темата

Аудио

Видео 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.