Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-02-2010

Коментари в европейските медии: Поразителната българска номинация удиви Парламента

EurActiv: Поразителната българска номинация удивлява Парламента

Българският кандидат за комисар Кристалина Георгиева получи високи оценки при изслушването си в Европейския парламент вчера (3 февруари), като евродепутатитe от всички политически групи многократно я аплодираха, коментира EurActiv.

Като съчета чувство за хумор и скромност с горещи политически изявления, Кристалина Георгиева получи подкрепата на препълнената зала в ЕП. "За нуждаещите се по света, това е най-важният ресор", каза Георгиева, като не се съгласи с мнението, че бъдещото й поле на дейност е "по-маловажно" от това на други комисари. Като отбеляза, че действията в областта на климатичните промени, развитието и хуманитарната помощ са проблеми, които според нея имат изключителна важност, Георгиева заяви, че "сърцето й е в" новия и пост.

Eвродепутатите я поздравиха за успеха й дори преди официалният край на изслушването. Един евродепутат дори отбеляза, че няма нужда да задава въпроса си и предложи комисията просто да премине към процеса на одобрение.

"Financial Times" коментира, че тричасовото изслушване на Георгиева е било значително по-различно от бурната сесия, в която зелени, социалисти и либерали от ЕП подложиха на разпит нестабилната, но упорита Желева.

Напротив, Георгиева се изправи пред по-благосклонна публика. Тя получи аплодисменти след встъпителните си думи. В един момент евродепутатът либерал Иво Вайгъл я похвали, като каза: "позволете да Ви направя комплимент за спокойното поведение и за увереността, която излъчвате днес".

"Кристалина Георгиева не остави съмнение, че е подходящата жена за поста", казаха Зелените в изявление. "Единственият истински въпрос, който остава, е защо Георгиева не беше номинирана от българското правителство на първо място", заключи Джудит Саргентини, един от най-върлите противници на кандидатурата на Румяна Желева

Групата на либералите похвали представянето на Георгиева. В изявление пред EurActiv, Шарл Гьоренс (Люксембург), с усмивка призна, че в представянето й не е имало "никакви засечки". Той коментира, че Георгиева е показала добро познаване на ресора и "добри политически умения".

Той добави още, че според него Георгиева ще бъде един от влиятелните членове на новата комисия.

"Бих посъветвал г-жа Аштън да даде на г-жа Георгиева максимална свобода на действие, във всички области, където обективността и неутралността на хуманитарните действия са най-адекватния инструмент. В тези области Георгиева може да се прояви, а всички други играчи могат да отстъпят, защото именно тя трябва да води."

Според EurActiv, Георгиева била изправена пред особено предизвикателство от въпроса на депутата Тийс Берман (Социалисти и демократи, Нидерландия) за припокриващите се ресори в Комисията, където тя ще трябва да работи в тясно сътрудничество с латвиеца Андрис Пиебалгс (Развитие) под ръководството на Аштън.

В последствие самият Берман, цитиран от "Irish Times", заяви от името на своята парламентарна група, че "тя има цялата необходима компетентност и всички качества, необходими, за да се справи много добре с поста". "Тя показа съвършено познаване на темата и беше добър комуникатор. Беше голямо облекчение", допълни той.

Няколко пъти българският кандидат призна, че има нужда да "се подготви допълнително" по отношение на определени аспекти от портфейла, но според EU Observer, тя така й не се оказа в "напечена" ситуация.

Евродепутатите мъркаха от удоволствие в края на изслушването, но за да си гарантира отново всеобщо одобрение, българката обясни, че денят на изслушването съвпада с рождения ден на майка й, която искала дъщеря й да покаже ангажимента си към Европа.

Със силен акцент, Георгиева заяви на френски: "Ако номинацията ми бъде одобрена, ще положа усилие да науча френски език".

Българката беше последния кандидат, изслушан от парламента. Успешното й изслушване означавам че на 9 февруари ще се състои парламентарно гласуване, което да позволи на комисията, която не действа от три месеца, поради поредица закъснения, да започне работа следващата сряда (10 февруари), ако бъде одобрена.

Най-късно два часа и 17 минути след започването вече беше ясно. Защото тогава по време на изслушването на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева британският социалдемократ Майкъл Кешман заяви: „Дълбоко съм впечатлен от вашата компетентност. Вие сте ярък пример за политическа кохерентност. Аз нямам въпроси, а предлагам да премиенем възможно по-бързо към вашето потвърждаване". Така коментира изслушването на Георгиева австрийския „Ди Пресе".

Само три седмици преди това на същото място имаше съвсем друга картина. Защото тогава предишният кандидат на България за този ресор беше изложена на бомбардировка от изключително критични въпроси от социалдемократи и либерали относно нейното частно имущество. Тя също така не направи впечатление с компетентност, объркването й на „Аденския залив" с „Копенхаген" предизвика в залата скептично учудване.

Ако обаче зависеше от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, България щеше да е представлявана и през следващите пет години от Меглена Кунева, която досега отговаряше за защита на потребителите. При новия премиер Бойко Борисов тя обаче нямаше никакъв шанс за повторно номиниране. Не играеше роля и това, че 52-годишната юристка като министър на европейските въпроси имаше решаващ принос за това България да се присъедини към ЕС през 2007 г. Тя все пак ще остане в Брюксел като директор на Бюрото на съветниците по европейска политика (Bepa). Тъй като този пост съответства на поста на генерален директор на Комисията, вероятно е било необходимо общо решение на 27-те членове на ЕК.

Тези български рокади показват нагледно съществената слабост при назначаването на Комисията. За преодоляването на последователни комплексни политически прблеми председателят на Комисията се нуждае от все по-компетентни комисари, но често от страните-членки получава не кандидатите, които му трябват за осъществяването на целите си. Показателно е, че точно Мишел Барние, новият комисар за вътрешен пазар и услуги, направи най-доброто впечатление при изслушванията. Барние е единственият истински политически акцент в колегията на Барозу.

Когато в средата на януари Кристалина Георгиева беше предложена от българското правителство като спасителка на българския пост на еврокомисар, много хора си помислиха: защо всъщност не стана веднага? Защо София изпрати в надпреварата първо външният министър Румяна Желева, чийто опит на международната сцена се ограничава само до две години като евродепутат и половин година като външен министър и чиито финансови отношения са съмнителни?

След като Желева се провали сред бившите си колеги в Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов заложи на сигурно и номинира вицепрезидента на Световната банка Георгиева - кандидат, чието отхвърляне беше просто немислимо. Нейното изслушване в сряда протече безпроблемно.

Снимка: Европейски парламент



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.