Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
04-02-2010

Блиц: Европа 2020 през погледа на Дорис Пак и Жоао Сант’Анна

Председателят на Комисията по култура и образование в ЕП Дорис Пак и ръководителят на Отдел „Правен” в институцията на Европейския омбудсман Жоао Сант’Анна бяха специални гости на международната конференция „Европа 2020 – гражданска визия”, провела се на 29 и 30 януари 2010 г. в София.

Портал ЕВРОПА направи блиц-интервюта с тях, които можете да прочетете в оригинал ТУК (Дорис Пак) и ТУК (Жоао Сант’Анна) на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Какво казаха тези две авторитетни фигури на европейско ниво?

Според г-жа Дорис Пак, която е в политиката от над три десетилетия, в Европа след 10 години ще действаме много по-синхронно в сферата на външната политика; а двата най-важни въпроса, които ще ни вълнуват, ще са промяната в климата и миграцията. „Трябва да отворим съзнанието си малко повече към имиграцията”, смята Дорис Пак, според която Европа се нуждае от по-добра имиграционна политика. По думите й „малък” и „голям” не са удачни определения в Европейския съюз, когато става за размера и населението на държавите-членки. Когато гражданите на една страна в ЕС, без значение от големината й, имат какво да кажат, нека го кажат и гласът им ще бъде чут, казва Дорис Пак. Тя смята, че понятието „демократичен дефицит” в Европейския съюз не е правилно и е измислица на журналистите. 

Директорът на правния отдел на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос – Жоао Сант’Анна казва, че Европа след 10 години ще върви по пътеките, които Лисабонският договор отваря пред насърчаването на гражданите да участват в изковаването на европейските политики и тяхното осъществяване. По думите му омбудсманът вижда в Договора и в Хартата важна стъпка напред в постигането на повече прозрачност, отвореност и демократична отчетност на европейските институции в името на гражданите на ЕС. „Договорът представлява крайъгълен камък в сближаването между гражданите и европейските институции”, казва Жоао Сант’Анна. Той допълва, че Европейският омбудсман си е поставил като приоритет за новия си мандат на тази позиция, гарантирането, че гражданските права ще бъдат спазвани във всички аспекти на всекидневието на жителите на държавите-членки на ЕС.

По темата

Аудио

Видео 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.