Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2010

Семинар на АЛДЕ в Брюксел в сряда за двойната дискриминация на жени от малцинствата

Групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите) в Европейския парламент организира в сряда следобед в Брюксел семинар на тема „Двойна дискриминация – жените от малцинствените групи се нуждаят от повече внимание в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване”.

Организатори на проявата са трима евродепутати-либерали: Антония Първанова (България), която е и зам.-председател на Групата на АЛДЕ, Билбао Барандика (Испания) и Гезине Майснер (Германия).

Семинарът се провежда в сградата на ЕП от 17.30 ч. българско време в сряда, 24 февруари. Еврокомисарят по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и участници от България, Англия, Германия, Белгия, Испания и Турция ще търсят начини за развитие на европейското законодателство в тази сфера, както и за развитието на по-благоприятна социална среда в страните-членки.

Опитът в осветляването и противодействието на двойната дискриминация ще представят участниците в първата част на семинара – посветена на социалната изолация на жените от малцинствата и на дискриминацията на работното място – сред които има трима българи: Капка Панайотова от Центъра за независим живот ще говори за разликите между грижи и подкрепа за хората с увреждания, Ина Игнатова ще се спре върху перспективите пред майките и бъдещите майки на трудовия пазар, а Иван Николов от Центъра за психологически изследвания ще представи две форми на дискриминационно поведение като форма на изключване – етническо и за увреждания.

Зам.-председателят на АЛДЕ Антония Първанова ще модерира втората част на дискусията, посветена на обмяната на добри практики за това как да се избягва дискриминацията в здравеопазването: в този панел българският експерт Радина Велчева от Фондация „Искам бебе” и Асоциация „Зачатие” ще говори за защитата на жени с репродуктивни проблеми и за съществуващите случаи на неравнопоставеност в репродуктивното здраве. Акцент ще бъде поставен и върху германския опит за здравни грижи за жени от културните малцинства.

На семинара ще бъде представен и либералният отпит в борбата срещу дискриминацията по пол. Представител на ГД „Заетост, социална дейност и равни възможности” в ЕК ще се спре върху нарастващата роля на европейската политика за борба срещу дискриминацията на етнически признак и по отношение на инвалидността.

"Ние в АЛДЕ искаме да привлечем общественото внимание именно върху две специфични групи – на жените от малцинствени групи и на жените с увреждания – за да алармираме, че те са застрашени от социално изключване. Те са от най-бедните слоеве на обществото. И това е част от общото послание на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване" - коментира пред Портал ЕВРОПА евродепутатът-либерал Билбао Барандика (Испания).

Испанското председателство на ЕС е предприело детайлен преглед на всички правни инструменти в държавата - включително годишният държавен бюджет - за евентуални източници на неравнопоставеност. По инициатива на Мадрид се идентифицират евентуални форми на неравнопоставеност, които могат да произтичат от начина, по който е заложено разпределението на финансовия и на публичния ресурс. "Много държави има, които се интересуват живо от това ноу-хау на Испанското председателство и искат да го приложат. Дори самата аз не съм предполагала, че разпределението на бюджета може да се яви източник за създаване на неравнопоставеност" - коментира пред Портал ЕВРОПА и зам.-председателят на АЛДЕ д-р Антония Първанова.

В рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА са поместени гледните точки в аванс преди семинара на евродепутатите Билбао Барандика и Антония Първанова. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.