Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
24-02-2010

Евродепутатът Билбао Барандика: "Жените от малцинствата са жертви на двойна дискриминация"

Разговор на Портал ЕВРОПА с Билбао Барандика, евродепутат от Испания/АЛДЕ, зам.-председател на Делегацията за връзки с държавите от Андската общност, член на Комисията по транспорт и туризъм и на Делегацията в Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея.

Поводът е, че г-жа Барандика е съорганизатор на семинара на АЛДЕ на 24.02.2010 г. в Брюксел на тема „Двойна дискриминация – жените от малцинствените групи се нуждаят от повече внимание в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване”.

Г-жо Банандика, какво означава „двойна дискриминация”?

Жените се дискриминират просто заради това, че са жени. А ако принадлежат към някое етническо или културно малцинство, се дискриминират и заради това. Така че това е специфична група, която е подложена на двойна, двустранна дискриминация. Същият отрицателен феномен се наблюдава и при хората, които са едновременно и жени, и с увреждания.


2010-а година е обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване – организираният от вас семинар свързан ли е с това?

Ние в АЛДЕ искаме да привлечем общественото внимание именно върху тези две специфични групи – на жените от малцинствени групи и на жените с увреждания – за да алармираме, че те са застрашени от социално изключване. Да не забравяме, че в общия случай става въпрос за представители на едни от най-бедните слоеве на обществото. Затова на практика всички инициативи, които провеждаме за борба с неравенството, се вписват в общото послание на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

Мислите ли, че семинарът на АЛДЕ може да бъде по някакъв начин полезен за подобряване на европейското законодателство, или за по-добра социалната среда в държавите-членки?

Надявам се, че изводите, които предстои  да направим с участниците в края на нашата дискусия, ще могат да бъдат използвани за създаване и осъществяване на инициативи на Европейския парламент. Това е една от целите на семинара за двойната дискриминация.

Опитът в осветляването и противодействието на случаи на двойна дискриминация е вашата тема на семинара. Според вас коя от страните-членки на ЕС е най-засегната от двойната дискриминация?

Всички хора, които са от етнически или културни малцинствени групи, са жертви на проблема с двойната дискриминация. Най-сериозни са проблемите в здравеопазването, образованието и заетостта. Там случаите на такова двойно дискриминиране са най-честа практика. И тук не искам да правя разлики и сравнения между които и да е държави-членки, още повече, че генезисът на проблема е общ – а именно, стереотипите. Веднъж един човек с увреждане ми каза: „трябва да се смесим, но не защото другите са различни”. Дали това ще се реализира зависи изцяло от правителствената програма.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.