Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-03-2010

ЕК публикува предложението си за гражданската инициатива

Чрез Европейската гражданска инициатива, описана подробно в огласено днес предложение на Европейската комисия, европейските граждани ще могат за първи път непосредствено да предлагат ново законодателство, съобщава Рапид. Благодарение на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ), една от новостите в Договора от Лисабон, гражданите на ЕС - поне един милион от поне една трета от държавите-членки - ще имат възможност да призовават Европейската комисия да прави законодателни предложения в области, в които Комисията разполага с такива правомощия. Днешното предложение определя колко подписа следва да бъдат събрани във всяка държава и предлага Комисията да проверява допустимостта на инициативата след събирането на 300 000 подписа в три държави-членки. Предложението предвижда срокове - от една година за събиране на подписите и от четири месеца за проучване на инициативата от Комисията и вземане на решение за по-нататъшни действия. Комисията се надява, че Съветът и Парламентът ще постигнат окончателно споразумение относно ЕГИ преди края на тази година, за да дадат възможност на първите инициативи да започнат през 2011 г.

„Изпитвам голямо вълнение по повод гражданската инициатива, защото тя ще въведе в ЕС един съвсем нов механизъм на демокрация на участието", заяви Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията. „Това е истинска крачка напред в демократичния живот на Съюза и конкретен пример на приобщаване на гражданите към Европа. Тази новост би трябвало да подхранва оживени дебати за това какво правим в Брюксел. Комисията ще разглежда сериозно искания, издигнати от граждански инициативи."

Вивиан Рединг, заместник-председател на Комисията и комисар по въпросите на гражданството на ЕС, каза: „Гражданската инициатива може да се превърне в много важен инструмент за гражданите, за ни накарат да се вслушваме в мнението им. Приветствам въвеждането на инструмент, който ще засвидетелства сериозното внимание, с което ЕС се вслушва в тревогите на своите граждани. В същото време имаме предпазни мерки, за да гарантираме, че всяка предложена инициатива е съобразена с нашите ценности и основни права."

Една инициатива трябва да е подкрепена от поне един милион граждани на поне една трета от държавите-членки. За всяка държава-членка минималният брой изисквани подписи следва да се изчисли, като се умножи броят на националните парламентаристи в Европейския парламент по 750. Минималната възраст на подписалите се следва да съвпада с възрастта, на която гражданите имат право да гласуват на избори за Европейския парламент. Предложените инициативи трябва да се вписват в онлайн регистър, който Комисията следва да предостави. Регистрацията може да бъде отказана, ако инициативата е в ярко противоречие с основните ценности на ЕС. Няма ограничения за начина на събиране на изявленията на подкрепа, но националните власти следва да проверяват дали онлайн системите за събиране на подписи и изявления на подкрепа са съобразени с някои технически изисквания и изисквания за сигурността и тези проверки следва да се правят в рамките на три месеца. Организаторите ще разполагат с една година, за да съберат необходимите подписи.

След събирането на 300 000 подписа в три държави-членки организаторът трябва да поиска от Комисията да провери допустимостта на инициативата. Комисията ще разполага с два месеца, за да реши дали инициативата попада в нейните компетенции и дали е в област, в която е възможно да се приеме законодателство. Тази проверка на допустимостта няма да предопределя решението на Комисията относно съдържанието на инициативата. Ако се прецени, че инициативата е допустима, и след като се проверят подписите, Комисията ще разполага с четири месеца, за да проучи самата инициатива. Комисията следва да реши дали да изготви законодателно предложение, да предприеме друг мерки, като например проучване, или да не предприема никакви по-нататъшни мерки. Тя следва да обясни аргументите си в публичен документ.

Предложението се стреми да гарантира, че процедурите, съпътстващи гражданската инициатива, са прости, удобни за гражданите и достъпни за всички, както и че не обременяват твърде много националните власти. От решаващо значение е този нов елемент на демократичния процес да е надежден, да гарантира напълно защитата на личните данни и да е защитен от злоупотреби и измами. Въпреки, че не засяга правото на Комисията на законодателна инициатива, гражданската инициатива ще задължи Комисията да разглежда сериозно всяко искане, издигнато от група граждани.

Предвид важността на гражданската инициатива и сложността на някои аспекти Комисията проведе широка консултация с обществеността, която доведе до приемането на зелена книга на 11 ноември 2009 г. В рамките на консултацията 330 отговора допринесоха за подготовката на предложението. Комисията проведе публично изслушване през февруари. Тя взе предвид и резолюцията на Европейския парламент по този въпрос.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.