Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
26-04-2010

Звук и текст: voxbox-дискусия за мястото на Европа в света през 2020 г.

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.

Портал ЕВРОПА представя аудиозаписи и текстово обобщение от дискусията „Мястото на Европа в света през 2020 г. през погледа на гражданите”, която се проведе на 14 април 2010 г. във Voxbox студиото на ЕП в Брюксел.

Събитието е част от проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент", изпълняван с финансовата подкрепа на ГД "Комуникация" на ЕП.

Дебатът бе организиран със съдействието на евродепутата Кристиан Вигенин (С&Д - България). Освен него, в дискусията участваха редакторът на книгата "Европа 2020 - гражданска визия" Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики, членът на Бюрото на ЕНП в Комитета на регионите Владимир Кисьов и студенти - лауреати на Стипендия "Европа".

Voxbox-дискусията бе излъчена на живо на Портал ЕВРОПА. Чрез натискане върху съответната част от аудиозаписа горе вдясно, вие можете да я пролушате.

Фотогалерия от Voxbox дискусията.
Видео-обобщение на тематични части.
Пълен видеозапис.
Пълен аудиозапис.

Разговорът, който се излъчи на живо на Портал ЕВРОПА, бе осъществен със съдействието на евродепутата Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) - председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея Евронест /т.е. Източното партньорство - Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия/, координатор на Групата С&Д в Комисията по външни работи и член на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет за сътрудничество ЕС-Украйна.

В дискусията участва също членът на Бюрото на Групата на ЕНП в Комитета на регионите Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС и зам.-външен министър, който понастоящем е и съветник в Столичния общински съвет.

Книгата „Европа 2020 - гражданска визия" бе представена от нейния редактор Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики. Книгата представлява обобщение на инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент”, продължила повече от две години.

В дискусията за европейската външна политика, отношенията с Русия, енергийната независимост и други геополитически въпроси, участваха и студенти-лауреати на "Стипендия Европа", която се присъжда под патронажа на г-н Вигенин.

За начало на разговора беше излъчен видеозаписът със специалното послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек към участниците в дискусията.

"За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация" - казва председателят на ЕП Йежи Бузек.Според него трябва да обсъждаме гражданството в европейски контекст по най-малко две основни причини. Първо – ЕС бавно, но сигурно се развива от проект, създаден отгоре-надолу и движен от елитите, в нещо, чийто облик се оформя от гражданите.

"Договорът от Лисабон спомага понятието за гражданство да стане по-европейско. Съществен елемент от това е гражданската инициатива. На тези нови възможности трябва да гледаме с ентусиазъм", заявява председателят на ЕП.

Втората причина, изтъкната от Йежи Бузек е – "нуждаем се от инициативи като тази, която организирате днес, защото Европа трябва да има визия и да е амбициозна: единствено чрез плурализма и разнообразните предложения, каквито правите днес, ЕС ще остане свободен и действен."

Първият дискутиран въпрос бе: Каква външна политика ще води Европа след десет години?

Според Кристиан Вигенин: „10 години могат да бъдат и много време - само да погледнем каква беше Европа преди 10 години. Договорът от Лисабон с новите служби за външна политика поставят едно начало. Всичко зависи от нас накъде ще се развива Европа във външната политика. Икономическата интеграция дава пример за успеха на интегрирането и ние трябва да вървим по този път към една реална обща външна политика".

Владимир Кисьов благодари на Вигенин „че имаме възможност българите да сме сред първите, които представят визията си за бъдещето на Европа".

Според Владимир Кисьов 10 години са малко време и за да бъдат изпълнени намеренията, трябва да мобилизираме младите активно да се включат в политиката.

"Един силен ЕС след 10 години трябва да се базира на общи ценности, една от които е сигурността и мощта на ЕС да бъде голям играч в този конкурентен и глобализиращ се свят", каза Владимир Кисьов.
Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики, която е редактор на книгата „Европа 2020 – гражданска визия” коментира, че за нас е огромен шанс че имаме възможността да представим книгата в Брюксел. През двете години на инициативата „Взаимодействаме с европейския парламент" бяха натрупани големи знания за нагласите на гражданите и за желанието на ЕП да си съдейства с тях. Книгата ще бъде подарена на евродепутатите, но вече е достъпна в интернет.

"Тази книга представлява един труд с отворен край, гражданите могат сами да коментират как си представят и какво искат от бъдещето", коментира Тихомира Трифонова, редактор на "Европа 2020 - гражданска визия".Освен възможности новият ЕС предлага и предизвикателства - общото европейско пространство съдържа различни начини на правене на политика, различни традиции. Това не е лесна задача да се съвместят националните особености и общо европейското.

Основни проблеми са европейската идентичност, солидарност и европейската политика. Нагласите са, че европейската идентичност макар и още да не е факт, е възможна. Основен елемент за изпълнението на тези три мисии е взаимодействието - между граждани и институции, между отделните институции, както и между самите граждани.

Участниците в дискусията коментираха и перспективите пред разширяването на Европейския съюз.

Политиците трябва да гарантират участието на всички граждани в дебата за бъдещето на Европа и целите на ЕС да бъдат изпълнявани без забавяне, за да се запази енергията на хората, обобщи Владимир Кисьов.

ЕС трябва да си постави амбициозни цели за стратегията 2020г., но тези цели трябва да бъдат подкрепени с ангажираност от страна на държавите - членки. Целите ще бъдат постигнати чрез мобилизация на хората и по-малко прахосване на средства, коментираха участниците.

В рамките на дискусията, учредителят на стипендия ЕВРОПА Кристиан Вигенин представи и първия сборник, събрал есетата на участвалите в конкурса през 2010 г. и най-доброто от трите издания досега.

Кратка анотация на луксозното издание направи Калина Алексиева, председател на Центъра за европейски и международни изследвания (ЦЕМИ), който организира ежегодния конкурс в партньорство с Информационния център на евродепутата.

Кристиан Вигенин коментира, че новият демократичен момент е, че вече гражданите на една страна могат да решат и да излязат от съюза.

"Отношенията с Русия са вече на едно по-прагматично ниво. Ние обаче не трябва да оставяме на заден план въпросите на демокрацията и човешките права" - каза евродепутатът Кристиан Вигенин.ЕС трябва да има нужното самочувствие на световната сцена като важен играч и да се опитваме да водим световната политика така като водим европейската политика. Ние сме лидер в опазването на околната среда например. В същото време ЕС трябва да продължи да бъде и водещ световен лидер в насърчаването на демокрацията и опазването на човешките права.

Участниците в разговора се обединиха около тезата, че дилемата по-силна или по-голяма Европа е безсмислена, тъй като разширяването придава сила на Европа. Разширяването обаче трябва да става когато страните покриват критериите за членство. До 2014г. процесът на интеграция може и да не е приключил, но трябва да е необратим. Към 2020г. страните от Източното партньорство да са достатъчно близо до ЕС като демократичност, икономика, сигурност.

Европа като че ли трябва да разкаже общата си история през спомените и паметта на различните народи.

За да могат те да стигнат до тази обща история, те трябва да приемат историческата памет на другите. Това обясни Тихомира Трифонова от ЦМП. Тя каза, че вече има примери за това, чрез общите френско-немски учебници по история.

Дискусията завърши с прогнози, кога реално ще заработят механизмите и новите институции по Лисабонския договор. Най-важното според участниците е, че вече са приети промени в законите и се очаква крайния срок от 2017г. за някои от промените да бъде съкратен и промените да станат по-бързо. Европейският съюз ще бъде силен на световната сцена, ако е единен. Това каза Кристиан Вигенин.

По думите му Европа може да бъде силна на световната сцена, ако развие външната си политика. Той отбеляза, че ЕС трябва да постави отношенията си с Русия на ясна основа. По думите му Европа също е зависима от Русия по отношение на енергетиката. В изказването си евродепутатът отбеляза и виждането на европейските социалисти „Европа 2014”. То предвижда до 2014 година да бъдат присъединени към съюза и страните от Западните Балкани.

Той подчерта, че според групата на социалистите в ЕП в стратегия „Европа 2020” трябва да са по-широко застъпени социални теми като борбата с бедността и безработицата.

ЕС трябва да си постави амбициозни цели за стратегията 2020 г., но тези цели трябва да бъдат подкрепени с ангажираност от страна на държавите - членки. Целите ще бъдат постигнати чрез мобилизация на хората и по-малко прахосване на средства, стана още ясно в дебата.

Дискусията завърши с прогнози, кога реално ще заработят механизмите и новите институции по Лисабонския договор. Най-важното според участниците е, че вече са приети промени в законите и се очаква крайния срок от 2017 г. за някои от промените да бъде съкратен и промените да станат по-бързо.

ВидеоИнтерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.