Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2010

Евродепутат Мария Неделчева във видео-интервю за Touteleurope.fr - как Общата селскостопанска политика на ЕС да стане по-зелена?

Българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ), член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, прие поканата за участие във видео интервю за популярния френски портал за европейски политики Touteleurope.fr по важната тема за това, как да направим бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС по-зелена.

Порталът Touteleurope.fr, който е партньор на Портал ЕВРОПА, предлага всеки месец видео-дебати, осъществявани по време на пленарните сесии на Европарламента в Страсбург, и свързани с дневния ред на депутатите.

Дебатът с Мария Неделчева е трето издание на тази инициатива на френските колеги. Те са проявили интерес към един от големите европейски въпроси - този за реформата на ОСП след 2013 г. - който ще бъде дебатиран от евродепутатите през следващите месеци.

Вижте видеозаписа в оригинал на френски език тук.

Мария Неделчева е единственият български евродепутат, който членува в Комисията по земеделие. Тя припомня, че България е силно свързана с ОСП, което е неизбежно за Европа.

От друга страна Неделчева смята, че ОСП - такава, каквато съществува в момента - вече не съответства на днешна Европа, както и на утрешните предизвикателства. Критериите за разпределяне на средствата според Мария Неделчева трябва да бъдат преразгледани и да са в полза на новоприетите държави-членки на ЕС - по този начин земеделската политика ще е по-справедлива, пояснява Неделчева.

Говорейки от името на своята политическа група - Европейската народна партия - Мария Неделчева коментира във видео-интервюто някои критики на определени държави-членки на ЕС по отношение на ОСП. "ОСП не е твърде скъпа, тъй като, когато говорим за Обща селскостопанска политика, това не се отнася само до земеделската продукция, но също така до качеството на храните, околната среда, борбата срещу промените в климата и други", декларира Неделчева.

"Има голям проблем в България, отнасящ се до директните плащания, свързани с площта. В България има много малко хора, по-малко от 10%, които са собственици на земи. В момента, в който те не могат да се възползват от тези европейски помощи, няма да се ангажират за дълъг период. По-голямата част от тези хора наемат земите за една или две години. Те се грижат за това продуктивността да бъде висока, за да имат печалба, но не мислят за състоянието, в което ще оставят земите след две години. Трябва в един момент да се видят предимствата на двете системи-помощите, необвързани с производството или помощите на базата на продукцията, и да се реши как те могат да бъдат приложени в национален план, съобразно различния контекст."Тя се обявява в защита на запазване на бюджета на ОСП - поне на настоящото му ниво, ако не и за увеличаването му. Чрез това ще може да се реагира адекватно на новите предизвикателства, пред които европейското земеделие предстои да се изправи.

По думите на българския евродепутат - днес се намираме в момент, в който разбираемостта и прозрачността на ОСП не са толкова очевидни за гражданите. "Повече от 70% от депутатите смятат, че бюджетът на ОСП трябва да се запази и напомням, че от три години насам гражданите се произнасят в полза на увеличаване на бюджета на ОСП. Трябва да слушаме гражданите, защото те са тези, които се изправят срещу проблемите", казва още тя.

Според Неделчева дълго време първият стълб на ОСП е служил за модернизирането на селското стопанство на ЕС на 15-те и сега е време да оставим време и на новите 12 да се модернизират.

Бихме искали да преминем към система, при която помощите са еднакви за старите и нови страни членки. Естествено, това не може да стане без преходен период, казва в заключение евродепутатът.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.