Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
09-05-2010

Георги Антонов от Силистра и Анита Борисова от Видин са победителите в конкурса за есе, организиран от евродепутат Надежда Нейнски

Парична награда от 500 лева и посещение в Европейския парламент по покана на евродепутат Надежда Нейнски (ЕНП-СК) – такава е голямата награда в конкурса за есе, организиран от евродепутат Нейнски и Съюза на демократичните сили (СДС).

Участниците в конкурса можеха да изберат една от следните две теми – „Европа.bg” или „Дясното в България – 20 години по-късно”. Общо 153 есета са получени за конкурса от автори на възраст между 18 и 26 г., 99 от тях са писали по темата за Европа, а 54 – за дясното в България.

По темата за дясното журито определи за победител Георги Антонов от Силистра, който е докторант в СУ „Св. Климент Охридски”, занимава се с история и владее множество езици.

По темата за Европа голямата награда отиде при Анита Борисова от Видин, която е студент в УНСС и има отличен успех в следването си, а освен това е носител на престижна университетска награда за банково дело.

Това стана ясно на церемонията по награждаването, която се състоя в Деня на Европа – 9 май (неделя) в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” с медийното партньорство на Портал ЕВРОПА.

В нашата рубрика „Портал ЕВРОПА представя” вече са публикувани есетата на Анита и на Георги, както и на още някои от творците.

Двамата носители на големите награди не само ще посетят Европейския парламент, но техните есета ще бъдат преведени и публикувани в европейското издание „Ню Юръп".

Ето имената на останалите, отличени в конкурса млади автори:

Андрей Макариев
Ася Колева
Делян Кирилов
Ирена Христова
Таня Илчева
Яна Цанева
Янко Гуджев
Виктория Кисьова
Ивайло Велинов
Ангел Иванов
Йоана Мирчева
Елена Генова
Десислава Йорданова
Веселина Фотева
Константин Цонев
Стелияна Балабанова
Кузман Илиев
Яна Еленкова
Никола Петров
Мария Докова.

Те получиха своите грамоти от евродепутат Надежда Нейнски, председателя на СДС Мартин Димитров, директора на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова и директора на Фондация Европейски институт Любов Панайотова.

През последните години има дефицит на идеи за развитието на България, посочи членът на Европейския парламент Надежда Нейнски (ЕНП-СК) в изказването си при връчването на наградите. "Когато хора като мене бяха по митингите, вие също бяхте, но на раменете на своите родители", обърна се тя към участниците в конкурса.

По думите й – важно е да се разбере как младите виждат пътя на България оттук нататък и мястото й в Европа и дали имат куража и достойнството да го продължат, „…което вие показвате категорично във вашите творби”, продължи Нейнски.

„Във вашите есета има и мъдрост, и емоция. От тях същевременно личи силното национално достойнство на техните автори. Също така се вижда, че не сте безразлични и безлични”, каза Надежда Нейнски - евродепутат и бивш външен министър. Конкурсът ще стане ежегоден, обяви още Надежда Нейнски. Тя съобщи, че всички есета ще бъдат включени в сборник. Изданието ще бъде подарено и на Националната библиотека, а освен това ще му бъде направено специално представяне в Брюксел, в сградата на Европейския парламент, в присъствието на авторите на най-добрите творби.

Председателят на СДС Мартин Димитров каза, че непрекъснато се спекулира как младите хора в България били апатични и аполитични, че странят от обществения живот. „От вашите есета, участвали в този конкурс се видя, че това съвсем не е така”, категоричен е синият лидер. По думите му е радващ фактът, че в есетата на младите хора се прави пряка асоциация между понятието „дясно” и Съюза на демократичните сили. Това е нормално, понеже партията е допринесла в най-голяма степен за поставянето на България по пътя й към НАТО и ЕС.

"Трябва не само да сме член на ЕС, но да сме успешен член на съюза и да започнем да побеждаваме, за да се наредим сред първите", поясни Мартин Димитров.„В момента пътя на България изглежда ясен - всички са за Европейския съюз и НАТО, но не така беше 20 години. НАТО и ЕС бяха битка и тази битка беше спечелена”, каза Мартин Димитров. Той цитира следното разсъждение от едно от есетата – че присъединяването към Европейския съюз е като да играеш футбол в Шампионската лига: да те приемат в нея е едно, с това ти се дава възможността да играеш, но ако не се докажеш като професионален, техничен и талантлив играч, ще отпаднеш. Ще спечелиш само, ако си добър, умен, подготвен и конкурентен, както каза синият лидер.

„Сега България не се възползва от предимствата от членството си в Европейския съюз и това трябва да се промени”, подчерта Димитров. По думите му България не ползва предимствата на ЕС, нито европейските фондове, нито европейските пазари, което е огромна неизползвана територия.

Той заключи, че тази мисия в момента пада на плещите именно на младите хора, на новото поколение в нашето общество – „и точно в това се състои вашият потенциал”. Както каза председателят на СДС, всичко това „… започва с четене и именно заради това се намираме тук, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”.

Посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес, чиято страна в момента председателства Европейския съюз, поздрави всички с Деня на Европа 9 май.

„Винаги съм оценявал високо българската младеж, още откакто дойдох в България за своя първи дипломатически мандат през 1993 година”, посочи посланикът на Истапия у нас Хорхе Фуентес, който изтъкна заслугите на Надежда Нейнски като бивш външен министър на България. Той разказа, че понякога изнася лекции в университета и заяви: „Българските студенти са най-добрите в Европа – те са интелигентни и цивилизовани, а това не винаги е така в другите европейски държави”. Той заключи, че винаги е вярвал в Европейския съюз и направи сравнение между нагласите на българските граждани към Европа – първоначално те са били колебливи и дори скептични, но днес са твърдо убедени европейци.

Като член на журито, оценявало достойнствата на есетата, директорът на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова обобщи, че библиотеката е своеобразна Агора на българия и българските граждани.

„Тук, при нас, ще съхраним с голяма любов сборника с всички есета, който предстои да бъде отпечатан," каза проф. Христова. Тя пое ангажимента да съдейства книгата да бъде разпространена сред максимално широки кръгове потенциални читатели – чрез регионалните библиотеки.

Няма "стара" десница - има десница, която е на двайсет години - тя има хиляди перспективи и е пълна с енергия", каза директорът на Европейския институт Любов Панайотова. Директорът на Европейския институт Любов Панайотова сподели: "По първата тема, дясното в България: 20 години по-късно, ми се иска да кажа, че съм обнадеждена от това, което прочетох в есетата. Десницата е на 20 години – каквато сигурно е и средната възраст на участниците и на хората тук. Когато си на 20, имаш хиляди перспективи и си пълен с енергия. Няма „стара” десница, има десница, която е на двайсет години… Единствено трябва да се пазим от риска, пред който е изправен почти всеки двайсетгодишен човек – риск например от прибързан брак..." - каза Любов Панайотова.

По втората тема, Европа.BG – тя допълни: "Нашата организация Европейският институт има много какво да каже: в началото, когато правехме първите стъпки към Европейския съюз, желаехме „България по европейски”. Днес почти се получава „Европа по български”…

Когато създавахме първия у нас виртуален пътеводител за европейските политики и участието на България в тях, избрахме именно това име – „Europe.bg” – фактът, че проектът ни е успешен се доказва от това, че името на Портал ЕВРОПА се превръща в заглавие на такъв авторитетен конкурс", заключи Любов Панайотова.

БЛИЦ: Надежда Нейнски пред Портал ЕВРОПА

Интересен и внимателен анализ, придружен с много емоция – това показва, че авторите на най-добрите есета са хора с мисъл, самочувствие и дори със сериозна заявка за успех в политиката. Кой знае, може би някои от тях наистина ще се насочат към общественото поприще. От личен опит знам, че политиката е като пристрастяване – когато влезеш в нея, трудно можеш да се отдръпнеш. Смисълът на конкурса беше да разпалим у младите хора по-активно отношение към света и живота около тях – България има нужда от хора, които не се страхуват от предизвикателствата. Лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш. Утре кормилото на държавата трябва да бъде поето от необременени и амбицирани млади хора. България ще бъде в добри ръце. За нас, организаторите, въпросът как дясното в България ще се развива, е важен, ето защо искахме да прочетем как младите виждат този процес. За мен това беше много ценно сверяване на часовниците. Това зарежда, дава много идеи – смятам, че можем да черпим идеи едни от други, през поколенията, и взаимно да се допълваме на арената на политиката и развитието на обществения живот. Човек трябва да умее не само да говори, но и да слуша – в случая аз и моите колеги бяхме в ролята на слушащите – т.е. на четящите тези есета.

Фотоилюстрации: sds.bg.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.