Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

ЕП гласува с голямо мнозинство допълнителната финансова помощ за извеждането от експлоатация на блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Европейският парламент гласува в четвъртък в Страсбург с голямо мнозинство допълнителна финансова помощ от ЕС за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Резолюцията дава зелена светлина за допълнителни 300 милиона евро финансова помощ за България за гарантиране на безопасно извеждане от експлоатация на 1 до 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за инвестиране в енергийна ефективност и източници на възобновяема енергия.

Както се очакваше, евродепутатите от всички политически групи, с изключение на Зелените, гласуваха за приемане на резолюцията. Петте предложения за изменения, внесени от Групата на Зелените, бяха отхвърлени. В одобрената от ЕП резолюция бяха включени и всички предложения за изменения, внесени от българските евродепутати.

В резюме, ЕС ще удължи финансирането на програмата за извеждане от експлоатация на блокове 1–4 на АЕЦ "Козлодуй" до 2013 г.

Вотът: 518 гласа "за" , 17 "против" и 73 "въздържал се". Българската пресслужба на Европейския парламент цитира резолюцията, в която се казва, че "генерираните от печалби средства за извеждане от експлоатация и преработка на радиоактивни отпадъци са недостатъчни" и поради това трябва да се предвидят 300 милиона евро от бюджета на ЕС за финансиране на извеждането от експлоатация на блокове 1 – 4 на АЕЦ „Козлодуй“ за периода 2010—2013 г. От тази сума 180 милиона евро трябва да се използват за подпомагане на програмата за извеждане от експлоатация, а останалите 120 милиона евро за финансиране както на мерки за повишаване на енергийната ефективност, така и на мерки за спестяване на енергия. Финансирането допълва 210-те милиона евро помощ от ЕС за периода 2007-2009 г., които бяха договорени по време на преговорите за присъединяване на България.

Членовете на ЕП искат към регламента да бъде включено детайлно разпределение на отделните проекти към програмата, като техническа помощ, осигуряване на заплати за експерти от АЕЦ „Козлодуй“, работещи по извеждането от експлоатация, изграждане на национално съоръжение за погребване на радиоактивни отпадъци и обработка на демонтажните отпадъци.

Парламентът подчертава, че загубата на производствени мощности поради предсрочното затваряне на четирите реактора на Козлодуй е довело до значително допълнително увеличаване на емисиите на парникови газове (оценени на 15 TWh за периода 2011-2013 г. с еквивалент на 1,2 Gg/GWh CO2, и са резултирали в 18 000 Gg или 18 000 kt CO2 допълнителен ефект за България), поради което е необходимо допълнително намаляване на въглеродните емисии.

Отглас от дебата в сряда в Страсбург за допълнителните средства за АЕЦ "Козлодуй"
Поради това, въпреки че финансирането се отпуска "предимно" за извеждането от експлоатация на блокове 1-4, средствата от програмата ще се използват и за подобряване на околната среда, модернизиране на секторите на производството, преноса и разпределението на електроенергия в България, както и за "повишаване на сигурността и по-висок стандарт на доставките, енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия в България". Ще бъдат поощрени и мерки за спестяване на енергия, както и "разкриването на нови устойчиви работни места и индустрии" в засегнатите общности.

Размерът на заделените за програма „Козлодуй“ средства - 300 милиона евро - ще се преразглежда в периода 1 януари 2010 г.-31 декември 2013 г., за да се вземе предвид напредъкът, постигнат при прилагането на програмата, както и дългосрочните отражения върху околната среда, икономиката и сигурността на енергийните доставки.

Изпълнението на програмата ще се наблюдава от Комисията и може да бъде обект на одит от страна на ЕК или други квалифицирани външни одитори през цялото времетраене на програмата, както и за период от пет години от датата на изплащане на оставащата сума. Когато това е уместно, Комисията може да вземе решения за възстановяване въз основа на констатациите от одитите.

Депутатите настояват също така Сметната палата и Парламентът да имат същите права както представителите на Комисията, извършващи одитите, особено по отношение на достъпа до офисите на бенефициента и до цялата информация. OLAF от своя страна трябва да може да извършва проверки на място.

В заключение депутатите настояват, че последващата (ex-post) оценка трябва да съдържа "пълен и точен бюджет" на разходите за извеждане от експлоатация на атомна централа, включително анализ на "икономическата, социалната и екологичната цена".

Гласуваният в пленарна зала доклад отразява напълно предложението, направено от българския евродепутат д-р Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ) - докладчик по това досие в Комисията по околна среда, съобщиха от нейния екип.

След гласуването Първанова заяви:

"Не съжалявам, че се борих за българските интереси и показах ясно, че нашата страна ще използва тази помощ по отговорен и последователен начин, въпреки многото опити от други евродепутати да разпространяват подвеждаща информация и да оказват натиск над този доклад с политически цели. Радостна съм, че с това гласуване беше спазена основната цел на Програма "Козлодуй" и ще бъде гарантирано безопасно извеждане от експлоатация на четирите ядрени реактора, както и ще бъде дадена справедлива компенсация на България, изразявайки подкрепа към нашите усилия за по-устойчива енергийна политика."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.