Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

 • A+
 • A-
02-05-2010

Европейската идентичност в гражданската визия за Европа 2020

На 26 април в Милано се състоя третото и последно представяне на книгата „Европа 2020 – Гражданска визия”.

Срещата се проведе благодарение на любезното съдействие на информационния офис на ЕП в Милано и неговия ръководител г-жа Каванаги-Смит.

„Европа 2020 – гражданска визия” бе представена от Директора на Европейския институт Любов Панайотова.
В дискусията участва и г-жа Лара Коми Заместник-председател на Комисията по вътрешния пазар и защита на  потребителите, член на делегацията за връзки с Афганистан, заместник-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия.

 Тя е и най-младият италиански евродепутат, но това я стимулира да бъде и сред най-активните. Според нея това, което все още липсва на Европейския съюз като единна общност е усещането за принадлежност към Европа. „Никой не казва аз съм европеец, идвам от Европа. Всички казват аз съм българин, италианец, но не и европеец”.

Според нея, хората не разбират точно какво се случва в европейските институции, защото нещата там се случват твърде бавно. „Решение по актуална днес тема, се взема след месеци.”. Това е и една от причините тя да предпочита интернет като основно средство за комуникация, защото там информацията достига веднага до нейните избиратели.

 Г-н Матео Форнара от представителството на ЕК в Милано изрази, от името на институцията, която представлява, благодарност за цялата инициатива „Взаимодействаме с ЕП”. Също така наблегна на факта, че толкова важна тема, като участието на гражданите, се представя на вниманието на всички европейци от представителите на една нова страна член, доскоро едва ли не непозната на Европа.

Приветствие към участниците отправи и българският консул в Милано Росен Руфчев.

Модератор и домакин на събитието беше г-жа Кавенаги-Смит.


 “Европа 2020 – гражданска визия” представлява обобщение на тази двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент – единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за трасиране на пътя напред и ролята на гражданите и на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.
 
По повод на тази книга председателят на Европейския парламент Йежи Бузек отправи специално видео-послание към участниците събитита в Брюксел, Париж и Милано, което ще бъде показано на публиката в тези градове и ще бъде публикувано на Портал ЕВРОПА. "Този забележителен сборник с предложения разглежда понятие, което ми е много скъпо: понятието за гражданство. За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация" - споделя проф. Бузек в своето видео-послание."
 

По темата

  Видео  Интерактивно
  Радиопредавания
  Видео
  Аудио


   
  Заедно
  Предстоящо
   
   
   
      Още 
  Анализи
   
   
   
      Още 
  Събития
   
   
   
      Още 
  Предстоящо
   
   
   
      Още 
  Интервюта
   
   
   
      Още 
  Фондовете за България
   
   
   
      Още 
  Основни документи
   
   
   
      Още 
  Най-новото в europe.bg
   
   
   
      Още 
  Тема на месеца
   
   
   
      Още 
  Интернет магазин
   
      Още 

  Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
  | Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
  Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
  Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.