Europe.bg
  Начало - Simple - Обучителни курсове
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Simple / Обучителни курсове

  • A+
  • A-
16-06-2010

Как да се свържем с Европейските институции и техните представители

Тъй като Европейският парламент (ЕП) е единствената институция, чийто политически състав се избира пряко от гражданите на Европейския съюз (ЕС), то и комуникацията с между него и европейските граждани има най-непосредствен характер.

Едно от основните права на европейските граждани е да подаде петиция до ЕП. Това може да бъде направено индивидуално или колективно, съвместно с други лица.
 
Петиция може да подаде всеки гражданин на ЕС или лице, което постоянно пребивава в някоя от държавите-членки.  Темата на питането до ЕП трябва да съвпада със сферите на дейност на Европейския съюз. Това важи и за всяко дружество, организация или сдружение, чието седалище се намира в Европейския съюз.

Петицията може да бъде под формата на жалба или искане и може да се отнася до въпроси от публичен или частен интерес. Тя може да представя искане, жалба или забележка относно прилагането на правото на ЕС или да бъде призив до Европейския парламент да приеме позиция по конкретен въпрос.

Петицията трябва да е написана на един от официалните езици на ЕС и се подава по обикновена или електронна поща.

 Тя трябва да бъде разбираема и да съдържа всички факти, относими към случая, като излишните подробности следва да се пропуснат. Петицията трябва да бъде написана ясно и четливо и може да бъде съпроводена от резюме.

За подаване на петиция на "хартиен" носител, не съществува специален формуляр, който трябва да се попълни или пък стандартен формат. Все пак е задължително да съдържа името, националността и постоянния адрес на подателя. Ако това е колективен орган се посочва името, националността и постоянния адрес на подателя или най-малко на първото лице, подписало петицията. Документът трябва да бъде подписан. Всички документи по случая, с които подателят разполага, следва да бъдат приложени.

Петицията следва да се изпрати на:
European Parliament
The President of the European Parliament
Rue Wiertz
B-1047 BRUSSELS 
 
За подаване на петиция чрез електронна поща се използва специална форма, която се намира в графа "Петиции" на интернет страницата на Европейския парламент.

След изпращането на петицията, трябва да бъде получено електронно потвърждение за нейното получаване. Тя се предава на комисията по петиции, която отговаря за управлението на петиционната процедура и формулира препоръки и заключения по всяка петиция. Комисията няма да разглежда или отговаря на петиции, които съдържат обидни думи и изрази или чието съдържание не е уместно. Всяка по-нататъшна кореспонденция относно действията, предприети във връзка с петицията, ще бъде изпращана от комисията по петиции по пощата.

Допълнителна информация или оправдателни документи към изпратена петиция, се изпращат по пощата, с почосчен номера на петицията, на следния адрес:

European Parliament
Committee on Petitions
The Secretariat
Rue Wiertz
B-1047 BRUSSELS

 Ако въпросът, повдигнатв петицията засяга сферата на дейност на Европейския съюз, тя обикновено се обявява за допустима от комисията по петиции, която след това решава какви действия следва да се предприемат съгласно Правилника за дейността на ЕП.

Независимо от това какво решение е взето, комисията по петиции информира възможно най-бързо подателя след като бъде постигнато решение.

В зависимост от обстоятелствата комисията по петиции може:

  • да поиска от Европейската комисия да направи предварително проучване и да предостави информация относно съответствието със съответното законодателство на Общността, или да се обърне към SOLVIT;
  • да отнесе петицията до други комисии на Европейския парламент за сведение или предприемане на по-нататъшни действия, а в някои изключителни случаи да изготви и представи на Парламента пълен доклад, който да бъде гласуван на пленарно заседание, или да направи информационно посещение в съответната страна или област, като изготви доклад, съдържащ нейните наблюдения и препоръки;
  • или да предприеме други действия, които счита за уместни.

Въпроси, които се отнасят до лошо управление в институциите или органите на ЕС, трябва да се отнасят до Европейския омбудсман.



 
Заедно
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.