Europe.bg
  Начало - Simple - Обучителни курсове
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Simple / Обучителни курсове

  • A+
  • A-
03-07-2010

Програма „Европа за гражданите“ (2007—2013)

С Решение 1904/2006/EО от 12 декември 2006 г. Европейският парламент и Съветът приеха „програмата Европа за гражданите“ за периода 2007-2013 г., която въвежда правната рамки за подкрепа на голям спектър от действия и организации, насърчаващи „активно европейско гражданство“ и следователно включването на граждани и организации на гражданското общество в процеса на европейската интеграция.

Програмата „Европа за гражданите“ надгражда опита на предишната програма, която протече от 2004 до 2006 г. Настоящата програма беше предложена от Комисията след проведена широка консултация с различни заинтересовани страни и осъществена предварителна оценка, която е установила нуждата от намеса на общностно ниво и очакваното въздействие от програмата в сектора. Благодарение на този опит и тези разисквания настоящата програма от второ поколение показа определено ниво на зрялост, като комбинира непрекъснатост и иновация.

Крайни срокове за подаване на заявления

Европейската комисия носи окончателната отговорност за безпрепятственото протичане на програмата „Европа за гражданите“. Тя управлява бюджета и определя приоритетите, целите и критериите на програмата на текуща основа, след консултация с програмния комитет. Освен това, тя ръководи и наблюдава общото прилагане, обратната връзка и оценката на програмата на европейско ниво. Европейската комисия се подпомага от Изпълнителна агенция.

Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA), създадена с Решение 2005/56/ЕО на Европейската комисия от 14 януари 2005 г., отговоря за прилагането на повечето от действията по програмата „Европа за гражданите“. Тя отговоря за управлението на пълния жизнен цикъл на тези проекти. EACEA ръководи също „Точките за контакт по програмата Европа за гражданите“ (ТКПЕГ), които за отговорни за осигуряване на целенасочено, ефективно масово разпространение на практическа информация относно прилагането на програмата, включените в нея дейности и възможностите за финансиране. Списък на „Точките за контакт" по програмата „Европа за гражданите“ (ТКПЕГ) може да бъде намерен на интернет страницата на EACEA.

Програмата е с продължителност от 2007 до 2013 г.

Общите цели на програмата „Европа за гражданите“ трябва да допринесат за:

  • предоставяне на възможност на гражданите да взаимодействат и да участват в създаването на все по-близка Европа, демократична и ориентирана към света, обединена и обогатена чрез своето културно многообразие, изграждайки по този начин гражданството на Европейския съюз;
  • развиване на чувство за европейска идентичност, която се основава на общи ценности, история и култура;
  • насърчаване на чувство за принадлежност към Европейския съюз сред неговите граждани;
  • увеличаване на толерантността и взаимното разбирателство между европейските граждани, като се зачетат и насърчат културното и езиковото многообразие и по този  начин се допринесе за междукултурния диалог.

Програмата „Европа за гражданите“ има следните специфични цели:

  • събиране на хората от местните общини в Европа, които да споделят и обменят опит, мнения и ценности, да се поучават от историята и да градят бъдещето,
  • да поощрява действие, дебат и размишление, свързани с европейското гражданство и демокрацията, обменените ценности, общата история и култура чрез сътрудничество с гражданските организации на европейско равнище,
  • да доведе Европа по-близо до нейните граждани, като насърчава европейските ценности и постижения и съхранява паметта на нейното минало,
  • да насърчава взаимодействие между гражданите и организациите на гражданското общество от всички участващи страни, да допринася за междукултурния диалог и за извеждането на челно място разнообразието и единството на Европа, със специално внимание върху дейностите, насочени към развиване на по-тесни връзки между гражданите от държавите-членки на Европейския съюз.

Програмата е отворена за всички организации, установени в една от страните, участващи в програмата, които са:
— обществен орган, или
— организация с нестопанска цел с юридически статут (правосубектност).

Всяко действие по програмата все пак е насочено към по-тесен кръг от организации. Поради това допустимостта на организациите заявители е определена конкретно за всяка мярка/подмярка в ръководство на програмата (881.95 KB).

Допустими държави по програмата са:

  • всички държави-членки на ЕС,
  • Хърватия,
  • Албания,
  • Бивша югославска република Македония (БЮРМ).


 
Заедно
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.