Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-11-2010

Правителството, бизнесът и синдикатите се разбраха за пенсионната реформа

Кабинетът, синдикати и работодатели подписаха споразумението за пенсионната реформа. То предвижда нейното стабилизиране до 2035 година, предаде агенция „Фокус".

Пенсионната реформа предвижда консолидация и стабилизиране на приходите на държавното обществено осигуряване до 2035 година чрез: увеличаване на осигурителната вноска на фонд „Пенсия" с 1,8% пункта от 1 януари 2011 година, както и предприемане на по-ефективни мерки за подобряване събираемостта на осигурителните вноски чрез криминализиране укриването на осигурителните вноски отново от 1 януари 2011 година.

От 1 януари 2011 година до 31 декември 2013 година се въвежд анулев размер на вноските по фонд „Гарантирани вземания на работници и служителите" поради натрупани големи средства от приходи и доходност на инвестициите във фонда и ниски разходи за обезщетения.

О т 1 януари 2012 година започва увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване по четири месеца всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година. Същото нарастване на стажа ще се прилага и за общия изискуем стаж за работещите в специалните ведомства, МВР и МО и за учителите.

Пето - от 1 януари 2021 година нарастване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените с по шест месеца до достигане на възраст - 63 години за жените и 65 години за мъжете. Шесто - удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 година. Пенсиите на тези лица за периода 2012 година - 2014година ще се изплащат от фонд Държавно обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12,7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуални партиди до 31 март 2011 година.

Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до 31 декември 2014 година. От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

От 1 януари 2017 година се повишава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност. От 1 януари 2017 година се въвежда увеличаване на общият размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" с 2 процентни пункта, като увеличението се насочва за универсалните пенсионни фондове. Планира се достигане до 2025 година на коефициент на заместване на личния доход на лицето преди пенсионирането му не по-малко от 65 на сто от първия и втория стълб.

Стратегията предвижда увеличаване на периода на закупуване на стаж до 5 години - вноската е в размера на фонд „Пенсии" - 17,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се. От 1 януари 2014 година - отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване на тавана на старите пенсии. От 1 януари 2012 година работодателят заплаща първия ден на временната работоспособност на 100 от възнаграждението, а втория ден се поема от фонд „Общо заболяване и майчинство".

Премиерът Борисов заяви: "Правим реформа, която касае 2035 година и касае всички българи, Стабилността на тези, които до 2000 година са работили, също да получат своите възнаграждения и да гарантираме стабилността на пенсионната система". 

Борисов поясни, че през 2015 година пенсионната система в България ще излезе на нулев дефицит. До 2034 - 2035 г. ще е етапът на устойчив растеж.

„Аз съм доволен, че се стигна до подписване на документ", заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. „За нас постигнатото споразумение е възможен и разумен компромис", коментира и президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от news.bg.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.