Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2010

Доклад на Европейската сметна палата за проверка на концепцията Лидер за развитие на селските региони

Европейската сметна палата провери дали концепцията "Лидер" е била реализирана така, че да бъдат постигнати допълнителни полезни ефекти и същевременно да са намалени рисковете за добро финансово управление, съобщава Рапид.

Лидер е концепция за реализиране на европейската политика за развитие на селските региони чрез местни партньорства (местни инициативни групи). В основата на концепцията стои предположението, че добавената стойност се постига спрямо реализирането според традиционната концепция „отгоре надолу". Чрез концепции „отдолу нагоре" и взаимодействието между различни сектори на местно ниво трябва да се мобилизира местният потенциал.

Местните инициативни групи носят главната отговорност за това, че с концепцията Лидер се постига добавена стойност и се гарантира добро финансово управление. Европейската комисия и страните-членки заедно са отговорни за наблюдаването на постиженията на местните акционни групи и трябва да се грижат за това групите да се придържат към концепцията Leader и с оглед на рентабилността да спазват винаги най-високи стандарти.

Проверката на сметната палата показа, че при реализирането на Лидер местните инициативни групи не са изчерпали напълно потенциала за допълнителни полезни ефекти по отношение на характеристиките на Лидер (като концепцията „отдолу нагоре", местни публично-частни партньорства, местни стратегии за развитие), но палатата намери и някои примери за образцови подходи и методи.

Например в центъра на концепцията Leader стоят местни стратегии, обаче на практика местните акционни групи не са се посветили енергично на осъществяването на целите на своите местни стратегии.

Освен това палатата установи дефицити по отношение на доброто финансово управление на местните инициативни групи. Особено чрез осигуряването на субсидии за проекти, които вече са били в ход или са били завършени, преди да е било взето решение за субсидиите, групите не са обърнали внимание на рентабилността. Процедурите невинаги са били прозрачни и не дават ясно да се разбере, че местните акционни групи са взимали решения на обективна основа и без конфликт на интереси. Подобни дефицити сметната палата беше установила в годишния си доклад за бюджет 2000 г.

Комисията и страните-членки са поставили твърде незначителни изисквания и носят заедно с местните инициативни групи част от отговорността за това, че свързаният с концепцията Лидер потенциал за допълнителни полезни ефекти не е бил напълно изчерпан. Те не са предприели достатъчни действия, за да ограничат разходите и рисковете. ЕК и страните-членки са допуснали групите да не разполагат с ефективни процедури за избягване на конфликти на интереси.

Що се отнася до оценяването, Комисията и страните-членки не могат да докажат постигнатите с реализирането на концепцията Лидер допълнителни полезни ефекти и не са оценили свързаните с това допълнителни разходи и рискове.

С оглед на постоянните дефицити Европейската сметна палата препоръчва на ЕК и на страните-членки да изяснят и наложат изискванията, за да намалят риска от ситуация, при която финансиран проект е напълно или частично проведен и без финансова помощ, както и да се грижат за обективна и съобразна с изискванията документирана процедура за избор на проект. С оглед на спазването на добро финансово управление има нужда от солидни процедури за избягване на всякакви конфликти на интереси.

За останалата част от периода за планиране на програми 2007-2013 Комисията трябва да се погрижи за това страните-членки да призоват местните инициативни групи да установят измерими специфични за своята област цели, които могат да бъдат реализирани в рамките на програмата Лидер. Страните-членки трябва да задължат местните инициативни групи да дадат отчет за осъществяването на местните цели на стратегиите, за постигането на допълнителни полезни ефекти на концепцията Лидер, както и за рентабилността на разходи за субсидии и разходи по ръководене на фирми.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.