Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
22-11-2010

Ангел Джамбазки: Задължението на общината е да осигури равноправие на всички софиянци пред закона

Екипът на Портал ЕВРОПА ви представя в серия интервюта и публикации мненията и предложенията на различни български и европейски обществени фигури по отношение на проблемът с интеграцията на ромите в Обществото. Нашата цел е да се представим множество гледни точки и чрез широки дебати да подпомогнем решението на проблема.
Публикуваните мнения са лични и не отразяват непременно позицията на екипа на Портал ЕВРОПА.

На въпросите на Портал ЕВРОПА отговори Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

1. Кой по-точно е проблемът с ромите?

Ние във ВМРО предпочитаме да наричаме нещата с истинските им имена и говорим за Цигански въпрос – ако и това да е далеч от измислените норми за политическа коректност. Обикновено ползваме и главна буква „Ц” – за да стане ясно, че проблем има и той е достатъчно значим. Той се състои най-вече в отпадането на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще.

Това няма как да не е основен проблем за България. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия страната ни ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи, които на всичкото отгоре ще населяват рязко отделени територии, в които държавността отсъства.
Впрочем, това беше въпрос на България или на Югоизточна Европа. Сега вече е европейски въпрос. И ще трябва да получава решение – без значение дали самите цигани искат или не искат. Циганският проблем е наш проблем.

2. Спрямо останалите европейски партии – каква е позицията на ВМРО към ромите и в кое политическо семейство се виждате по въпроса?

Не се виждаме като част от политическо семейство. Нашите корени са в автентичния национализъм на едно българско освободително движение, затова и политическата ни философия трудно търпи машинална категоризация. Но ние не идеологизираме проблема с циганите, не го превръщаме в стихотворение, което повтаряме, за да плашим – както много политици у нас и в Европа го правят. Защото не сме популистки политически предприемачи. Ние само напомняме за един реален, подчертавам реален, проблем и посочваме необходимите стъпки за решаването му.

3. Адекватна ли беше реакцията на българското правителство на действията на Франция за изгонването на българските роми?

Аз не помня каква беше тази реакция. Само си спомням, че в много европейски страни се говореше за България с изключително неприятни теми. България, в лицето на своите управляващи, през това време не говореше. Но това не е толкова страшно – в крайна сметка, в последно време свикнахме на много политическо говорене при мъгляво политическо действие. По-страшното от липсата на говорене е липсата на съзнание и общественото лицемерие по този въпрос. Ако това пренебрегване на проблема продължи, битовата драма ще премине в етнически сблъсъци. Няма какво да се лъжем.

4. Каква е на кратко позицията на ВМРО за решаване на проблемите на ромите в България и има ли тя подкрепа сред управляващите?

Съвсем накратко: нужен е дългосрочен ангажимент от страна на държавата, който да се изразява в целенасочена държавна политика за несоциализираните общности, като част от една обща демографска политика.

Първата крачка според ВМРО е одобряване на план за действие и определяне на лице, което да е ясно отговорно за изпълнението на политиката. Иначе - на първо време могат да се направят едни простички пет неща: да се обвържат всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят. Това е начин за ограничаване на безотговорната раждаемост.

Второ: трябва просто да се спазват законите – например – за норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.  Няма какво да крием – ако законите у нас се спазваха, затворите щяха да бъдат пълни с цигани.

Трето: трябва да се въведат разумни форми на обществено полезна работа, като начин за получаване на квалификация и труд, при липса на други възможности. Помните строителни войски, нали?

Четвърто: като начин за покриване на задълженията по сметки за комунални услуги, ВМРО предлага системата „труд срещу сметки”.

Пето: законът дава възможност на населението да сформира свои доброволни отряди по различни проблеми на средата, в която живеят. Не ни се иска да се стига дотам, но въпросът вече е въпрос на самоотбрана.

5. Трябва ли на интеграцията на етническите малцинства по принцип да се отдели повече място и приоритет в преговорите за членство със страните кандидати за ЕС?

Разбира се, само че далече от традиционния брюкселски политически език, който не отразява реалните проблеми. И ако може – без да се опитват да превръщат нашата част от Европа в гето на континента. Ние не сме гетото на Европа. Вместо да ни „връщат” цигани, страните от т. нар. „стара Европа”, да вземат да покажат прочутите си методи на интеграция, та тогава да започнат да ни учат. Защото иначе излиза, че ние понасяме собствените им неуспехи, в онова, което са предписвали на нас. Самата „стара” Европа има немалко проблеми от национален и етнически характер и е малко смешно да „продава акъл” на страни като нас. А дали скоро ще има Белгия? Дали пък Каталуния, например, няма да продължи пътя към увеличаване на автономността си? Дали във Франция арабите няма да обръщат скоро коли? Казвам тези неща с усмивка, но брюкселското лицемерие и политическото високомерие няма да помогнат нито на Балканите, нито в Западна и Централна Европа.

6.Вие сте общински съветник в София съвет и председател на комисията по обществен ред и сигурност. Има ли специфични проблеми с малцинствата на територията на столицата? Какви мерки трябва да бъдат взети, за да бъдат решени в дългосрочен план?

В дългосрочен план задължението на общината е да осигури равноправие на всички софиянци пред закона – ще рече постепенно, но трайно премахване на всички цигански гета. Едно – гетата са най-сигурния начин тези хора завинаги да останат извън социалната, образователна и политическа система на обществото ни, освен като потребители на социални помощи и продавачи на гласове по време на избори.

От друга страна гетата в София са непрекъснат източник на напрежение и битова престъпност, които са огромен проблем за хората, които живеят наоколо. Цели улици в града ни са се превърнали в гранични – между държавата България и безвластните цигански територии – Виетнамски общежития, Баталова воденица, Захарна фабрика, Орион, ул. „Градините” в Орландовци и стотиците други знайни и незнайни гета в столичните райони …

Екипът на Портал ЕВРОПА е готов да публикува всички мнения и коментари, направени в границите на добрия тон.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.