Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
25-01-2011

Илияна Йотова подкрепи петиция с искане от ЕК за нова оценка на ситуацията в Суходол

Комисията по петиции на Европейския парламент разгледа на свое заседание петицията, внесена 2007 г. от жителите на кв. Суходол, град София, срещу "неправомерните действия на Столична община" по "незаконосъобразна експлоатация на нерегламентирано депо за твърди битови отпадъци, намиращо се в непосредствена близост". Съгласно процедурата по разглеждане на петиции от европейски граждани на заседанието присъстваха представители на инициативния комитет на вносителите на петицията и на Генерална дирекция "Околна среда" в Европейската комисия.

"Умишлено властите не възлагат оценка на здравето на живеещите в квартал Суходол и в близост до сметището. Въпреки заведената наказателна процедура от ЕК срещу България за неприлагане на директивата за отпадъци, столицата продължава да разчита на сметището в Суходол", заяви пред Комисията по петиции Венцислав Божинов, представител на инициативния комитет на жителите на Суходол. Според него ЕК е "твърде толерантна към българското правителство докато срещу живеещите в близост до сметището буквално се води биологична война". Той призова Европейската комисия да окаже натиск върху българското правителство, за да "предприеме мерки за бързо и ефикасно решение на проблема".

"Правителството е подготвило проект за завод за отпадъците, който ние не одобряваме и смятаме, че той не само ще замърси София, но и България като цяло", изтъкна още Венцислав Божинов.

В подкрепа на вносителите на петицията се изказа българският евродепутат Илияна Йотова (С&Д, БСП). Тя припомни, че петицията е внесена още през 2007 г. и решение на проблема все още не е намерено, тъй като "очевидно работата по този въпрос не е ефективна", а Европейската комисия "продължава да дава формални отговори".

"Бих искала да попитам ЕК как си представя работата с българското правителство след като няма движение по построяването на завода за отпадъци? Какви детайли още искате от българска страна? Не става ясно и какви са сроковете за построяването му", подчерта още Илияна Йотова. Според нея "информацията, предоставяна от българските власти е под съмнение, тъй като не отговаря на стандартите" и "Еврокомисията трябва да направи нова проверка на ситуацията в България".

"Отправям призив към Комисията по петиции не само да остави тази петиция отворена за по-нататъшно разглеждане и мониторинг на ситуацията, но и да изпрати писмо до българското правителство с призив за по-бързи и ефикасни действия", заяви още Илияна Йотова, която е заместник-член на Комисията по петиции на ЕП. Koмисията прие с единодушие това предложение.

В заключение представителят на ЕК потвърди, че българските власти са представили проект за изграждането на завод за отпадъци в Суходол, който - ако бъде одобрен от ЕК - ще доведе до спиране на наказателната процедура срещу България, в сила от 2007 г. Според него Еврокомисията има още много въпроси относно проекта, които предстоят да бъдат изяснени от българските власти и ще изпрати писмо до България, в което ще настоява за по-бързи и ефикасни действия от тяхна страна. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.