Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-02-2011

Хюсменова пред ЕП: Дебатите за Дунавската стратегия да продължат и след старта й

С нови дискусии и информационни кампании ще се поддържа обществената ангажираност при изпълнението на регионалните проекти, смята българският евродепутат

„Дебатите и информационните кампании по Дунавската стратегия трябва да продължат и след старта на нейното изпълнение през април.” Това заяви евродепутат Филиз Хюсменова от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в рамките на дискусия в Европейския парламент за макрорегионалния подход в Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион.

Хюсменова, която е и зам.- председател на ДПС, припомни, че преди създаването на стратегията евродепутати, както и много местни и национални власти разгърнаха широки дискусии и консултации по приоритетите и проектите, които да бъдат обхванати от макрорегионалния европейски подход. „Това повиши заинтересоваността на гражданите”, изтъкна българският евродепутат Филиз Хюсменова. Според нея продължаването на информационните и дискусионните форуми ще поддържа обществената ангажираност към амбициозния европейски проект и така ще помогне за успешното му осъществяване.

Дунавската стратегия е съсредоточена върху устойчивото развитие на транспортните и енергийните мрежи, защитата на околната среда и водните ресурси и социално-икономическото развитие на 115-те млн. граждани, които живеят в 14-те държави по поречието на Дунав. Миналата година евродепутат Хюсменова се включи в процеса на популяризирането й в България в рамките на общоевропейските консултации при изработването на стратегията.
В своето изказване пред ЕП тя посочи още, че с изпълнението на стратегията, което ще започне, след одобрението й от Съвета на министрите през април, държавите от Дунавския регион ще се изправят пред нови предизвикателства – координиране по приоритетите, механизми за финансиране, за възлагане, отчитане и контрол на изпълнението. „Комисията трябва да разгледа с внимание въпроса за мониторинга на проектите не само по отношение на финансовата дисциплина, а и по спазване на срокове, договорености и качество на постигнатите резултати”, изтъкна българският евродепутат в подкрепа на тезата си да се установят ясни отговорности.

Комуникацията и популяризирането на резултатите от изпълнението на Дунавската стратегия са според Хюсменова друг съществен въпрос за повече прозрачност и достъп до информация, който е изключително важен не само за отношенията между координатори и изпълнители на проекти, а и за гражданите на ЕС.
На пленарната сесия в Страсбург в изказване по Директивата за услугите на вътрешния пазар на ЕС Филиз Хюсменова подчерта, че прилагането на принципа на многоезичието в звената за контакт и използването на електронното управление ще облекчат значително доставчиците на услуги. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.