Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-03-2011

Европейският парламент прие доклада на Мария Неделчева за Равенството между жените и мъжете – 2010г.

Борбата с неравенството между жените и мъжете е една всекидневна борба и ни остава още много път да извървим.

На пленарно заседание в Страсбург Европейският парламент гласува доклада на българския евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), третиращ равенството между жените и мъжете през 2010г. Документът беше приет непосредствено след приветствията на Председателя на ЕП Йежи Бузек и на Председателя на ЕК Жозе Барозу по повод днешния Международен ден на жената и неговата 100-годишнина.

В речта си по време на предшествалия гласуването дебат Мария Неделчева върна европейските парламентаристи в годината на нейното раждане -1979, когато за първи път европейските граждани избраха директно своите представители и за първи път една жена-Симон Вейл, стана Председател на Европейския паламент.

„Днес аз съм една от 35% жени, представени  в пленарната зала на ЕП.  Тази цифра никога не е била толкова висока в Европейския паламент. Дължим това на всички тези жени, които са имали интелигентността, силата и куража да изискват заедно правото си на глас, на работа и на образование. Жени, които са искали единствено да защитят зачитането на тяхното достойнство и техните права. И ето, днес  се навършват 100 години, откакто водим борба с нечестните и неоснователни дискриминации", изтъкна Мария Неделчева.

Отчитайки постигнатия сериозен напредък, българският евродепутат обаче подчерта, че борбата с неравенството между жените и мъжете е една всекидневна борба и ни остава още много път да извървим до постигане на желаното равновесие.

В доклада си М.Неделчева посочва, че жените бяха по-силно и по-дълготрайно засегнати от кризата в сравнение с мъжете. Ето защо призова от трибуната за преминаване към действие - наблягане на ролята на училището в борбата с половите стереотипи, предоставянето на по-големи възможности в образованието, професионалното обучение и заетостта, които да бъдат базата за по-добър достъп на жените до по-отговорни постове.

В изявлението си пред Парламента българският евродепутат настоя да се сложи край на неравностойното заплащане, което съществува в момента и допълни, че трябва да напреднем що се отнася до участието на жените в управлението на големите фирми и предприятия. „Само 3% от членовете на управителните съвети на големите компании на борсата са жени. Не намирам, че това е нормално. Трябва да натиснем газта. И ако големите предприятия продължават да натискат спирачките, тогава, за съжаление, ще трябва да преминем към прилагането на квоти и поставянето на задължителни цели, въпреки че не подкрепям тази възможност".

Присъствието на жените на пазара на труда е много положителен елемент в полза на икономическия растеж, посочи още Мария Неделчева и изтъкна необходимостта от конкретни предложения за по-добро съчетаване на личния и семейния с професионалния живот.   

Тя приветства и намерението на ЕК да представи през пролетта предложение за борбата с насилието срещу жените: „Насилието над жените е бич, който трябва да се  борим с всички сили. Бих искала да благодаря на г-жа Вивиан Рединг за това, че е толкова активна в тази област".

В деня, когато празнуваме 100-годишнината от Международния ден на жената, М.Неделчева фокусира вниманието и върху жените в Тунис, Либия, Иран, Египет, Бахрейн, заслужаващи поздравления за куража, силата и постоянството им в борбата за защита на правата на човека. „Този вятър на свободата, който духа в Северна Африка, трябва да издуха остатъците от авторитаризма, бедността и социалните проблеми, така че жените в тези страни да се приобщят социално, политически и икономически, при пълно зачитане на тяхната култура и традиции. Нашата роля като Европейски парламент е да ги окуражим и подпомогнем в борбата им за правата на човека и демокрацията", заключи българският евродепутат.

След приключване на дебата, в който се чуха мненията на десетки евродепутати,  Мария Неделчева очерта необходимостта от подобряване условията на жените както в личен, така и в семеен и професионален план, улесняване достъпа им до пазара на труда и най-вече този до отговорни постове. Докладчикът ясно посочи и нуждата от признаване на тяхната квалификация и компетентност, а националните власти, институциите, политическите органи  и фирмите да станат по-отговорни. И понеже 2011 година  е европейска година на доброволчеството, българският евродепутат апелира напредъкът  в сферата на равенството между жените и мъжете да бъде най-голямата обща инициатива на институциите за тази година.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.