Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
16-06-2011

„Европейска столица на културата” за 2019

Център за модернизиране на политики, съвместно с Портал ЕВРОПА, изпълняват проекта „Квартал в Европа”, финансиран по програма Европа за 2011 година, на Столична община. Инициативата има за цел да популяризира важността на успеха от кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и да насърчи жителите на столицата да участват във формирането на успешна кандидатура.

За тази цел тук, на Портал Европа, както и на специалната интернет страница Квартал ЕВРОПА, ще публикуваме серия информационни материали по темата.

Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България са поканени да излъчат по един град всяка, който ще получи титлата „Европейска столица на културата” за 2019г.

Инициативата „Европейска столица на културата” е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития и е замислена с цел да допринесе за сближаването на европейските народи.

Инициативата е създадена през юни 1985 г. от Съвета на министрите на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“ — от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

Събитието „Европейска столица на културата” може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Следователно събитието може да допринесе за растежа и заетостта.

Европейските столици на културата могат да дадат ценен принос за социалното включване и диалога между културите.

Асоциация за развитие на София е назначена с решение № 677 на Столичен общински съвет да координира подготовката за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. Специалната интернет страница на кандидатурата на София е http://www.sofia2019.bg/ . В момента, до 18 юни, в нея тече публично гласуване по интернет за лого на София Европейска столица на културата 2019.

Материалът е изготвен с финансовата подкрепата на Столична община по Програма Европа, 2011, от Фондация „Център за модернизиране на политики” по проект „Квартал в ЕВРОПА”. Мненията и заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община. 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.