Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-02-2012

М. Неделчева в Страсбург: ЕК трябва да има по-големи амбиции за реформата на ОСП

Днес по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург членовете на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони проведоха извънредно заседание по доклада за преките плащания, който е един от основните законодателни доклади в реформата на Общата селскостопанска политика за програмния период 2014-2020 г. Докладчик на ЕНП (докладчик в сянка) е г-жа Mairead McGuinness.

Представителите на страните-членки имаха възможност не само да представят позициите на страните си, но и да намерят общоевропейски решения в полза на земеделците в Европа. В дискусията активно участие взе и единственият български евродепутат в Комисията по земеделие Мария Неделчева (ЕНП, ГЕРБ). Тя очерта няколко основни момента, свързани с бъдещата ОСП, които засягат България.

В началото на изложението си българският представител се спря на несправедливото разпределение на субсидиите, което според нея трябва да бъде премахнато още през 2014 г., а не както беше предвидено през 2016 г. Неделчева сподели мнението си, че амбициите на ЕК трябва да са по-големи, а не да се стигне до ситуацията, в която увеличаването с 30% според някои да бъде достатъчно. Защото трябва да се помисли какъв силен политически сигнал да се даде на земеделските производители, свързан с изравняването на директните плащания, за които говорим толкова дълго, смята българският евродепутат.

Вторият момент, който Неделчева разгледа, е свързан с референтна 2011 г. Тя изрази притеснения от предложения от Комисията подход при въвеждане на 2011 г. като референтна година за кандидатстване през 2014 г. "България, за разлика от старите страни членки на ЕС, има потенциално допустима за подпомагане площ, значително по-голяма от текущо заявяваната. Наблюдава се ежегодно увеличение на заявителите и тенденция за нарастване на обработваемата земя", аргументира се Неделчева.

На следващ ред тя наблегна на проблема с българските животновъди. "Както вече неведнъж подчертах 90% от българските животновъди не притежават земята, която използват и досега нямаха право да бъдат субсидирани. Новата схема на комбинирани плащания с европейски средства трябва да е опростена и да остане в първи стълб", заяви българският европарламентарист.

Неделчева обърна внимание също така и на идеята за гъвкавост между двата стълба. Тя поиска повече разяснения относно това по какъв начин е изчислено колко точно процента е най-удачно да се прехвърлят от първи във втори стълб и обратно и дали има гаранции за равномерното разпределение на тези средства.

Следващият въпрос, който българският представител засегна, е свързан с 30% обвързване на директните плащания с мерки за опазване на околната среда. Неделчева подчерта, че за България, както и за много други страни, въвеждането на такъв задължителен елемент за "зелени дейности" е твърде висок. Тя постави въпрос за това какви трябва да бъдат санкциите за неизпълнение на тези мерки и предупреди, че не трябва да се стига до ситуация, в която санкциите да са по-големи от отделените за плащания средства.

Във връзка със зелените мерки Неделчева обърна внимание и на допълнителните административни процедури. Според данни на Комисията по земеделие за прилагането на новата схема за директните плащания са изчислени 15% допълнително. Допълнителната административна тежест трябва да бъде избегната е категоричното мнение на българският депутат.

Друг проблем, който тя засегна е свързан с дефиницията "активен фермер". Според нея ЕНП трябва да има ясна позиция по определението на активен фермер, което да бъде направено или на общоевропейско равнище или на ниво държава-членка. Ако се направи на национално равнище обаче, смята Неделчева, ЕК трябва да гарантира, че няма да се стигне до ситуация, в която се фаворизират определени сектори или определени държави производителки.

В края на изложението си българският представител постави въпроса, свързан с районите в неблагоприятно положение. От голямо значение е как ще бъдат дефинирани тези области, в какъв срок страните трябва да определят регионите си и въз основа на какви критерии", поясни Неделчева. Тя подчерта, че това не трябва да води до допълнителни административни пречки и изразходване на допълнителни средства и време, както от страна на стопаните, така и от страна на националните администрации.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.