Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
13-03-2012

Всичко за Лорка

Институт Сервантес-София посвещава 2012 г. на големия испански поет и драматург, ключова фигура в испанския и европейския авангард, Федерико Гарсия Лорка.

С поредицата от изложби, документални филми, драматургични четения, театрални постановки и др. Институт Сервантес ще доближи българската публика до творчеството на знаменития испански поет.

Близък приятел и съратник на Луис Бунюел и Салвадор Дали, Гарсия Лорка е от „поколението 1927-ма година", свързано със сюрреализма и с постоянното лирическо обновление на авангарда. В ранните етапи от творчеството си част от групата са били и Пабло Неруда, Висенте Уидобро, Хорхе Луис Борхес.

Днес Лорка е най-четеният испански поет на всички времена. Оставил е значителна следа в почти всички изкуства от епохата: музика, драматургия, поезия, изящни изкуства. Той формулира термина дуенде като емоция, изразителност и автентичност на фламенко изпълненията. Произведенията му са преведена на десетки езици.

Ключово събитие в годината на Лорка е изложбата „Пощенска география. Картичките на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос", чиято световна премиера е на 4 април в Институт Сервантес-София. Колекцията е уникално историческо сведение за епохата и за живота на Федерико Гарсия Лорка. Във време, когато пощенските картички са били използвани ежедневно, като основен начин за комуникация, тази кореспонденция разкрива важни подробности от живота на двете семейства. В нея са включени и картички до Салвадор Дали. Колекцията също така ни представя как е бил изобразяван светът върху пощенски картички в продължение на петдесет години.

България е първата страна в света, в която изложбата ще бъде представена. Българската публика ще може да я посети от 4 април до 20 май. След това колекцията ще отпътува за Ню Йорк.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.