Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Европа от А до Я: справочник по европейска интеграция

Предговор на издателите

Европейската интеграция напредва с бързи темпове. Чрез вътрешния пазар и еврото гражданите на Европа осъзнават, че техният всекидневен живот все повече се превръща в част от един сплотяващ се Европейски съюз (ЕС). Конфликтите в световен мащаб и кризите, възникващи в съседство с Европейския съюз, все по-силно се възприемат като апел за обща външнополитическа отговорност на Европа. Разширението изстрелва Европейския съюз в ново измерение. Но европейската политика страда отчасти от липсата на необходима прозрачност, съгласуваност и изпреварваща събитията концепция. Амбициозните договорни реформи през последните 15 години също не можаха да променят нищо в това отношение. Темповете на процеса на интеграция си остават високи. Сключеният през декември 2000 г. договор от Ница дори още не е ратифициран, а вече интензивно се обсъжда дневният ред на следващата междуправителствена конференция през 2004 г. Радиусът на действие и влиянията на европейската интеграция все по-трудно могат да бъдат проследявани. “Европа от А до Я” се обръща към читатели, които целенасочено търсят бърза, обхватна и прецизна информация за централните понятия и условия на европейското обединение.

Предизвикателствата пред европейската политика са отчетени чрез много нови рубрики. Чрез уреждане на останалите нерешени проблеми от Амстердам, така наречените left-оvers от Амстердам, Европейският съюз успя да се подготви по основните теми за разширението и бяха поставени ориентирите за едно общо бъдеще. Това осмо, актуализирано издание на “Европа от А до Я” дава информация за резултатите от Ница, анализира обсега на тяхното въздействие и очертава маркираните етапи за междуправителствената конференция през 2004 г.

За ползването на справочника

Познаването на съвременния исторически контекст и на истори-ческото формиране на Европейския съюз е неотменима част от разбирането на европейската политика. Рубриката “Исторически преглед на европейското обединение” очертава етапите на европейската интеграция и прави равносметка на техните резултати. С 68 рубрики, съставени от експерти в практиката и изследването на европейската политика, разделът “Тематичен справочник” образува ядрото на книгата. Отделните рубрики, систематизирани по един и същи начин, анализират и обясняват организациите и институциите, предмета и задачите на европейската политика. Указанията за допълнителна литература и ключови документи на институциите на ЕС, както и за информации, достъпни чрез интернет, дават възможност читателят бързо и целенасочено да задълбочава своите познания. Рубриките могат да бъдат намерени по азбучен ред или с помощта на “Тематичния преглед”. В него са групирани сходни по съдържание рубрики и по този начин читателят от едно място по-лучава достъп до определени политически области и контекста на дадени проблеми. Гъста мрежа от препратки, означени със стрелка ?, свързва различните рубрики и по този начин отваря пряк път за задълбочено тематично четене.

Препратките, означени с букви АБВ, отвеждат към раздела “Европа - А, Б, В”, в който може да се направи справка за над 200 понятия от областта на европейската интеграция. Списъкът “Европа в интернет” улеснява достъпа до информационни източници и пресслужби, документи от правораздаването и европейската политика в световната мрежа (World Wide Web). Порталът на главните страници на Центъра за приложни политически изследвания (www.cap.uni-muenchen.de) и Института за политически науки и европейски въпроси към Кьолнския университет (www.uni-koeln.de/wiso-fak/powi/ wessels/index.html) предлагат в интернет допълнителен полезен достъп до теми от европейската политика. Разделът “Европа в цифри” предлага богат избор от факти за стопанските, социалните и поли-тическите ключови индикатори. “Хронологичната таблица” дава информация за основните дати в европейската интеграция от 1946 до 2001 г. Изданието добива завършен вид с приложените “Списък на съкращенията” и “Именен и предметен показалец”.

За създаването на справочника

Справочникът за европейската интеграция е проект на Института за европейска политика (www.iep-berlin.de), който се реализира в сътрудничество с Центъра за приложни политически изследвания на Университета в Мюнхен. Осъществяването на проекта стана възможно едва след великодушната подкрепа на Министерството на външните работи на Германия, на което тук сърдечно благодарим. Успехът на справочника досега се потвърди със седем издания, с превода на негова леко съкратена версия от Европейската комисия на всички официални езици на Европейския съюз (ЕС), както и чрез преводите му на още много езици.

Издателите благодарят на всички автори за тяхното сътрудни-чество. Особена благодарност изказваме на Изабеле Таноус, която като редакторка допринесе много за успеха и на това издание.



Европа от А до Я


 
Заедно

По темата

Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.