Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
28-04-2014

Ивайло Калфин: Не съществуват предпоставки България да подновява диалога за добив на шистов газ

Спирането по политически причини на строежа на „Южен поток“ е неприемливо и ще донесе загуби за България. Проектът е от голямо значение, както за страната ни, така и за ЕС. Това заяви в ефира на радио „Дарик“ евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия вот Ивайло Калфин, цитиран в съобщение на пресофиса на политическата формация.

 „Южен поток“ е важен проект и за България, и за ЕС. Той не е допълнителна зависимост от Русия и това много ясно трябва да се каже. Той подменя нестабилната доставка на природен газ през Украйна“, посочи Калфин. Според него, за съжаление, обективният анализ на събитията в Украйна показва индикации за дългосрочна нестабилност и проблеми в региона. Там и самата мрежа за пренос на синьо гориво е в лошо състояние. Има възможности и за политически натиск, а ние имаме интерес от стабилност в доставките на природен газ, подчерта евродепутатът.

Според Калфин идеята за единен енергиен пазар на Европа и бъдещо общо договаряне на цените, на които се доставя синьо гориво за държавите от съюза ще се отрази положително върху икономиката на България. По думите му в предложението за тази процедура не фигурира категоричното твърдение, че страните, които го подкрепят трябва да развиват шистовата технология. Евродепутатът още веднъж припомни категоричната си позиция, че страната ни не трябва да подновява дебата за добив на шистов газ, ако не бъде предложен нов, коренно различен метод за сондаж, който да гарантира защита на околната среда и здравето на хората. В тази връзка Калфин подчерта и отношението си към ГМО, като посочи, че законодателството около неговото ограничаване не следва да бъде либерализирано.

Ивайло Калфин коментира и предложенията за общо еврозаконодателство по отношение на  корупцията и организираната престъпност, като заяви, че идеята ще спомогне за редуциране на проблема. Евродепутатът посочи и че подкрепя идеите за създаване на единна емиграционна политика за ЕС. Според него само така всички държави ще носят солидарно тежестта от миграционния процес, която понастоящем се поема предимно от граничните в съюза държави.

В отговор на журналистически въпрос Ивайло Калфин коментира и ситуацията около бъдещото разширяване на ЕС. Според него вероятността това да се случи в следващите няколко години е малка. Сред държавите, които са близо до членство в обединена Европа според евродепутата са Сърбия и Черна гора, въпреки че около кандидатурите им има още много въпроси. По отношение на присъединяването на Македония той посочи, че съседката ни трябва да спре да изопачава историческата действителност, както и да прекрати безсмислените и неоснователни опити за политическа конфронтация и репресиите спрямо гражданите с българско самосъзнание на нейна територия.

В заключение Калфин подчерта и значимостта на процесите, насочени към допълнителна интеграция, които текат в държавите от еврозоната. Според него България трябва да заеме активно участие при вземането на бъдещите решения за преструктуриране на ЕС. В противен случай страната ни може да попадне в периферията на обединена Европа, без право на активно участие при вземането на управленските решения на Стария континент, посочи той.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.