Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
08-02-2006

ХОЛАНДСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ: “ТВЪРДЕ РАНО Е ДА СЕ ПРАВИ ИЗВОД ЗА ГОТОВНОСТТА ВИ ЗА ЧЛЕНСТВО”

Депутатът Хари ван Бомел от Социалистическата партия (СП) в холандския парламент даде специално интервю за Портал “Европа”:

Как гласуваха депутатите – социалисти вчера, когато Долната камара на холандския парламент гласуваше Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, г-н Ван Бомел?

Социалистическата партия гласува против ратификацията в този момент. Бяхме предложили ратификацията да се отложи до обнародване на мониторинговия доклад на Европейската комисия, планирано за 16 май. Тъй като предложението ни не беше подкрепено в пленарната зала, гласувахме против.

Какво е мнението на вашата партия за степента на готовност на България и Румъния да се присъединят към ЕС сега?

Ние смятаме, че е твърде рано да се прави извод за готовността и на двете страни. Ето това е причината да настояваме за забавяне на ратификацията до обнародването на доклада на ЕК. Този доклад, очакван през май, ще е реалният лакмус.

В кои сфери според вас са основните ни трудности и пречки?

Основните препятствия са корупцията и свободното движение на работна ръка. Опитът ни с 10-е нови страни – членки показва, че притокът от работници от тези страни в Холандия надхвърля предвижданията на нашето правителство. Вместо 22 000 – както предричаше правителството – се оказва, че у нас да работят са дошли 100 000 работници от новоприсъединените държави.

Какво е общественото мнение в Холандия за България и Румъния като бъдещи страни – членки?

Като цяло общественото мнение в Холандия е, че европейският процес върви твърде бързо, твърде широкообхватно и е твърде скъп. По-нататъшното разширяване на ЕС не е твърде популярно в този момент. На базата на Европейското електорално проучване – 2004 (European Election Study 2004), политолози от университета в Туент (Twente) твърдят, че има малък ентусиазъм след холандците за разширяването на ЕС с Румъния и България.

Мислите ли, че едно отлагане с половин или една година би променило достатъчно много в двете страни, преди реалното им интегриране към ЕС?

Надяваме се, че би променило достатъчно. И ако Европейската комисия стигне до извода, че двете страни са готови за присъединяване, ние ще преосмислим позицията си. Забавянето на ратификацията би ни позволило да вземем решението за присъединяването на базата на по-голямо количество и по-задълбочена информация. През май ЕК ще обнародва следващия си доклад за напредъка на Румъния и България. По-важното е, че преди датата, холандското правителство ще помести проучване за последствията от миграцията от разширяването през 2004 до днешна дата. Бихме искали да знаем всички факти, преди да вземем едно толкова важно и широкообхватно решение.  

Междувременно, независимият депутат G. Wilders отказа коментар по темата пред Портал “Европа”, с мотива, че “не е в състояние да даде всички интервюта, които всекидневно му искат” – както пише до нашия екип пресаташето на депутата Мартин Босма.

(Портал "Европа")


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.