Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
24-05-2017

Европейската комисия представи специфичните си препоръки за икономическата политика на страните членки, включително и на България, в рамките на Европейския семестър 2017 г.

Държавите членки трябва да използват възможността, която предлага икономическото възстановяване, за да продължат структурните реформи, да дадат тласък на инвестициите и да укрепят своите публични финанси. Приоритетите варират в рамките на ЕС, но полагането на допълнителни усилия във всички области е от съществено значение за постигането на по-приобщаващ, стабилен и устойчив растеж.

Европейската комисия предлага своите специфични за всяка държава препоръки (СДП) за 2017 г., в които излага насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12—18 месеца. Икономиката на ЕС и на еврозоната е устойчива, но предизвикателствата продължават. Сред проблемите са бавният ръст на производителността, последиците от кризата (включително продължаващите неравенства) и несигурността, дължаща се главно на външни фактори. Поради това Комисията призовава държавите членки да използват тази възможност, за да заздравят основите на своите икономики чрез осъществяване на общите икономически и социални приоритети, определени на европейско равнище: насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

България остава в групата на страните с прекомерни макроикономически баланси, като основната причина са все още непреодолените рискове във финансовия сектор. Страната има подобрение в бюджетната политика – фискалният дефицит продължава да е нисък, а въпреки спада на безработицата остават структурни проблеми на пазара на труда. Въпреки като цяло по-мекия тон обаче негативната новина е, че България остава във все по-малката най-ниска група заедно с Франция, Италия и Кипър.

Най-сериозни са критиките във финансовата сфера. ЕК повтаря предишна своя констатация, че въпреки "стабилността на сектора като цяло бяха потвърдени уязвими области, включително в някои системно важни институции, и тъй като не са предприети последващи мерки, източниците на уязвимост остават". Комисията подчертава, че въпреки преминалите прегледи от регулаторите БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) в трите основни сектора – банковия, застрахователния и пенсионния сектор, проблемите при оценките на неликвидни финансови инструменти и активи, както и при сделките между свързани лица, все още остават.

Извън финансовия сектор в останалите препоръки тонът на Брюксел е леко смекчен. В социалната сфера също липсват нови моменти и се отчита спадът на безработицата. Тук обаче ЕК подчертава, че структурните проблеми се запазват. Дългосрочната безработица в България остава проблем и води до неоползотворяване на работната сила, което се изостря от влошената демография. Запазват се и критичните бележки по здравната реформа. ЕК за пореден път посочва, че социалните мерки в България се неефективни и на практика не водят до облекчаване на проблемите на най-засегнатите лица. България все още е страната с най-ниска минимална заплата в рамките на ЕС и най-бедната страна членка в рамките на съюза с групи в неравностойно положение като роми, деца, възрастни хора, хора в селските райони.

Макар да не влиза в икономическите доклади, традиционно Брюксел и тук маркира хода на съдебната реформа като бавен, а нивото на корупцията - като високо. Като отделна препоръка са обособени обществените поръчки, където се очаква да се види ефективно изпълнение на приетите законови промени, а внимание се обръща и на процедурите за предварителен анализ на риска и за обжалване.

Препоръките на Европейската комисия за България ще бъдат официално представени в София в петък, 2 юни 2017 г. от г-н Валдис Домбровскис, Заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за еврото и социалния диалог, който ще бъде в България на официално посещение.

Събитието, организирано от Представителството на Европейската комисия в България, ще се състои на 2 юни 2017 г. от 09:00 часа, зала "Роял 3", София Хотел Балкан.

Специфичните препоръки за България

Цялото съобщение на ЕК може да видите ТУК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.