Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
05-06-2017

Борба с речта на омразата в интернет — напредък в съвместната инициатива на Комисията, социалните медии и гражданското общество

Преди една година Европейската комисия и четири основни платформи на социални медии оповестиха кодекс на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.

Той се състоеше в серия от ангажименти, поети от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, за борба с разпространението на подобно съдържание в Европа. Според оценката, извършена от неправителствени организации и публични органи в 24 държави членки, която беше публикувана на първата годишнина от създаването на кодекса за поведение, дружествата са постигнали значителен напредък в последващите действия по поетите ангажименти.

Европейският съюз се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и основните права. ЕС и неговите държави членки, заедно с дружества в областта на социалните медии и други платформи, са длъжни да действат подобаващо, за да не се допусне интернет да се превърне в благодатна среда за незаконни изказвания онлайн, пораждащи омраза и насилие.

С подписването на кодекса за поведение ИТ дружествата се ангажираха по-специално да правят преглед на по-голямата част от валидните уведомления за незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание, въз основа на националните закони, с които се транспонира европейското право. В кодекса също така се подчертава, че е необходимо да се обсъдят допълнително начините за насърчаване на прозрачността и на ответните изказвания и алтернативните послания.

Една година след приемането му кодексът на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, отбелязва важен напредък, въпреки че продължават да съществуват някои предизвикателства:

  • Средно в 59 % от случаите след получаването на уведомления относно незаконни изказвания, пораждащи омраза, ИТ дружествата са реагирали, като са премахнали съдържанието.Това е над два пъти повече от равнището, отбелязано шест месеца по-рано (28 %).
  • Броят на уведомленията, прегледани в рамките на 24 часа, се е повишил от 40 % на 51 % през същия шестмесечен период. Facebook обаче е единственото дружество, което постига напълно целта за преглед на по-голямата част от уведомленията в рамките на един ден.
  • В сравнение със ситуацията преди шест месеца ИТ дружествата са подобрили обработката на уведомленията, които получават от граждани, и ги третират по същия начин, като тези, които получават от организации, използващи „доверени докладчици“. При все това все още се наблюдават някои различия и общото ниво на премахване остава по-ниско, когато уведомлението е получено от обществеността.
  • И накрая, съгласно резултатите от проверката, макар и Facebook да изпраща систематично обратна информация на потребителите относно начина, по който са били оценени техните уведомления, практиките на ИТ дружествата значително се различават. Допълнителен напредък може да бъде постигнат по отношение на качеството на обратната информация, в която се посочват мотивите за решението.

По-качествено обработване на жалбите, подадени от потребители, и сътрудничество с гражданското общество

През последната година ИТ дружествата подобриха своите системи за докладване и улесниха сигнализирането за изказвания, пораждащи омраза. Те са обучили персонала си и са задълбочили сътрудничеството си с гражданското общество. Прилагането на кодекса на поведение подсили и разшири мрежата на ИТ дружествата от „доверени докладчици“ в цяла Европа.

Засиленото сътрудничество с организации на гражданското общество доведе до по-високо качество на уведомленията, по-кратки срокове за обработка и по-добри резултати по отношение на отговора на уведомленията.

Следващи стъпки

Комисията ще продължи да наблюдава прилагането на кодекса на поведение с помощта на организациите на гражданското общество. От ИТ дружествата се очакват подобрения, по-специално по отношение на прозрачността на критериите за анализ на докладваното съдържание и обратната информация за потребителите.

Комисията ще вземе предвид резултатите от тази оценка като част от работата, упомената в средносрочния преглед на изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар. Тя също така ще продължи своите действия за насърчаване на по-ефективното сътрудничество между ИТ дружествата и националните органи.

Контекст

Рамковото решение относно борбата с расизма и ксенофобията квалифицира като престъпление публичното подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група лица или член на група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност. Изказванията, насаждащи омраза, както е определено в това рамково решение, също се считат за престъпление, когато се извършват в онлайн пространството.

Проведено неотдавна европейско проучване показа, че 75 % от лицата, които следят или участват в дебати онлайн, са се сблъсквали със случаи на злоупотреба, заплаха или изказвания, пораждащи омраза. Почти половината от респондентите са заявили, че това ги възпира да участват в дискусии онлайн.

ЕС и неговите държави членки, заедно с дружества в областта на социалните медии и други платформи, споделят колективна отговорност за насърчаването и улесняването на свободата на словото в онлайн пространството. В същото време всички тези действащи лица носят отговорност за това да се гарантира, че интернет няма да се превърне в благодатна среда за разпространение на насилие и омраза.

Обявяване на кодекса на поведение във връзка с незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза

Кодекс на поведение



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.