Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
26-09-2017

Първо лято без такси за роуминг: Европейците усещат ползите от новите правила

Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС.

Според експресно проучване на Евробарометър, публикувано днес, голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси — все едно са в собствената си страна. Проучването показва, че 71 % от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72 % смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86 % сред тези, които са пътували след 15 юни.

Пътниците започват да променят навиците си

Експресното проучване на Евробарометър относно роуминга беше проведено в края на август след ваканционния период. Резултатите показват, че през това лято — първото без допълнителни такси за роуминг за пътуващите в ЕС — хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си телефони в чужбина:

  • Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31 %) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15 %). 
  • Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21 %) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42 %).
  • Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12 %) в сравнение с преди 15 юни (20 %).
  • При все това 60 % от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава — членка на ЕС, от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.

Отражението от премахването на таксите за роуминг за пътуващите в чужбина се потвърждава и при сравнение с проучване на Евробарометър от 2014 г., което показа още по-голямо ограничаване на ползването на роуминг, отколкото през месеците преди 15 юни 2017 г.

Операторите отбелязват увеличение на роуминга на данни и на обажданията

Мобилните оператори вече виждат промяната в поведението на пътниците в мрежите си. Няколко оператори отбелязаха значително увеличение на трафика на данни, което се дължи на пътуващите потребители. Това увеличение през лятото бе неколкократно в сравнение с лятото на 2016 г. (от 3 до 6 пъти, а в някои случаи дори и повече). Въпреки че част от увеличението отразява общия годишен ръст на потреблението на данни в рамките на националните пазари, съществена част от него може да се отдаде на новите правила за роуминга. Повишението на повикванията в роуминг, макар и по-слабо изразено, е също значително. В отговор на това мобилните оператори в посещаваните от туристи места съобщават за значителни инвестиции в мрежите си, за да използват възможността, предоставена от нарасналото търсене от страна на пътниците.

Комисията продължава да следи изпълнението на правилата

След първото лято без допълнителни такси за роуминг може да се отбележи, че като цяло мобилните оператори спазват новите правила. Комисията, в тясно сътрудничество с националните регулатори, които са пряко отговорни за осигуряване на изпълнението на правилата, ще продължи да следи развитието на пазарите на мобилни услуги в държавите членки, за да гарантира, че операторите продължават да спазват новите правила и че потребителите се ползват от премахването на таксите за роуминг.

Контекст

От 15 юни 2017 г. европейците могат да използват своите мобилни телефони (повиквания, SMS и данни), когато пътуват в ЕС, без да плащат допълнителни такси за роуминг. Това означава, че пътниците могат да използват своя телефон в чужбина точно както у дома, без страх от високи сметки.

Комисията работеше от едно десетилетие за намаляване и в крайна сметка премахване на допълнителните такси, които далекосъобщителните оператори начисляват на клиентите си всеки път, когато те пресичат границата и използват мобилните си устройства по време на ваканции или служебни пътувания. Между 2007 г. и 2016 г. цените на роуминга намаляха с над 90 %, а за последен път цените спаднаха през април 2016 г. Въз основа на предложение на Комисията през 2015 г. Европейският парламент и Съветът се споразумяха за премахване на допълнителните такси за роуминг за европейските граждани, които пътуват в ЕС. За да постигне това, в съответствие с възложения ѝ мандат от Европейския парламент и Съвета, Комисията прие политика за справедливо ползване и механизъм за устойчивост през декември 2016 г. и направи предложения за нови цени на роуминга на едро.

За повече информация

Роуминг онлайн
Съвместна декларация на три институции на ЕС
Често задавани въпроси
Обща информационна листовка за премахването на таксите за роуминг
Подробна информация: Как се осъществява това на практика?
#roaming



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.