Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
28-12-2017

Да използваме хубавото време, за да ремонтираме покрива на Европа - есенното издание на проучването „ Стандартен Евробарометър“ за 2017г

Според ново проучване на Евробарометър, повечето европейци смятат, че състоянието на икономиката е добро. Подкрепата за еврото е на най-високото си равнище от 2004 г. насам в еврозоната и оптимизмът за бъдещето на ЕС надхвърля песимизма.
Повечето от европейците гледат на ЕС като на място на стабилност в един будещ тревога свят. Това са някои от ключовите резултати от последното проучване „Стандартен Евробарометър“, публикувано заедно с резултатите от специалното проучване на Евробарометър „Бъдещето на Европа“.

1. Оптимизмът по отношение на състоянието на икономиката и подкрепата за еврото нарастват

За първи път от началото на икономическата и финансова криза през 2007 г. европейците имат положително мнение за текущото състояние на европейската икономика (48 %, +6 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2017 г.), отколкото негативно мнение (39 %, -7).
Мнозинството от анкетираните посочват, че текущото състояние на европейската икономика е добро в 23 държави членки (по-високо в сравнение с 21 държави членки през пролетта на 2017 г.). От пролетта на 2017 г. положителните представи са се наложили в 23 държави членки, като в някои от тях са отбелязани двуцифрени увеличения по този показател — в Испания (39 %, +12), Португалия (58 %, +11) и Австрия (63 %, +10).
48 % от европейците считат, че текущото състояние на националната им икономика е добро (+2). Това е най-високото регистрирано равнище от есента на 2007 г. От пролетта на 2017 г. равнището на положителната представа за текущото състояние на националната икономика се е увеличило в 19 държави членки, сред които начело е Финландия (71 %, +12), следвана от Словения (46 %, +12), Австрия (77 %, +9) и Унгария (50 %, +9). Представите се различават между държавите членки. В Нидерландия и Германия 91 % от респондентите считат положението на националната си икономика за добро, докато в Гърция само 2 % споделят това мнение.
В еврозоната три четвърти от анкетираните подкрепят еврото (74 %, +1 пункта), което е ново рекордно равнище от 2004 г. насам. В седем страни 80 % или повече от интервюираните подкрепят еврото: Словакия, Белгия, Германия, Испания, Естония, Ирландия и Словения.

2. Доверието в Европейския съюз остава високо
Положителна представа за ЕС имат 40 % от европейците; 37 % са с неутрална представа, а делът на европейците, за които ЕС е с отрицателен образ, остава нисък на равнище от 21 %. Тези резултати са останали стабилни в сравнение с пролетта на 2017 г. и потвърждават положителната тенденция, отчетена от 2016 г. насам. Множество от анкетираните имат положителна представа за ЕС в 14 страни, като най-високите процентни равнища са в Ирландия (59 %), България и
Люксембург ( 57 % и в двете страни).
Доверието в ЕС е на равнище от 41 % (-1). Мнозинството от анкетираните в 18 държави членки имат доверие в ЕС (в сравнение със само 15 държави членки през пролетта). Доверието в ЕС е най-високо в Литва (64 %), България (57 %) и Люксембург (56 %). От пролетта на 2017 г. равнището на доверие в ЕС се е увеличило в десет страни — най-много в Белгия (53 %, +7), Словакия (48 %, + 5) и Чешката република (35 %, + 5). Доверието в ЕС е намаляло в 17
държави.

Мнозинството от европейците са оптимистично настроени към бъдещето на ЕС (57 %, + 1). Нагласите са такива във всички държави членки, с изключение на две (което представлява повишение спрямо 24-те държави членки през пролетта на 2017 г.): Гърция (60 % спрямо 37 % от респондентите са съответно песимисти/оптимисти по този въпрос) и Обединеното кралство (48 % спрямо 44 %). Оптимизмът за бъдещето на ЕС е най-висок в Ирландия (80 %), Люксембург (72 %) и Малта (70 %). В долния край на скалата са Франция (49 %) и Италия (50 %). 44 % от европейците са съгласни, че „гласът им е от значение“ в ЕС, което е ново върхово равнище по този показател от есента на 2004 г. насам.
И накрая, 70 % от европейците се чувстват граждани на ЕС. „Свободното движение на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС“ и „мирът между държавите членки на ЕС“ се възприемат като двата най-положителни резултати на ЕС от съответно 57 % и 56 % от европейците.

3. Миграцията е на челно място сред опасенията на европейците, следвана от тероризма
Имиграцията е главното предизвикателство, пред което ЕС е изправен понастоящем (39 %, +1). Тероризмът е на второ място (38 %, -6 пункта), като изпреварва с голяма разлика икономическото положение (17 %, -1), състоянието на публичните финанси на държавите членки (16 %, -1) и безработицата (13 %, -2). Основните проблеми, будещи загриженост на национално равнище, са безработицата (25 %, -4) и имиграцията (22 %, няма промяна).

4. Проучване за бъдещето на Европа
Положително мнение за Европейския съюз имат75 % от европейците, като най-високите резултати са в Литва (91 %), Дания (89 %) и Нидерландия (87 %).71 % от европейците мислят, че ЕС е „място на стабилност в един будещ тревога свят“ (+5 от 2016 г. насам).

Контекст
Есенното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“ (EB 88) за 2017 г. беше проведено чрез интервюта на живо в периода 5—19 ноември 2017 г. Интервюирани бяха 33 193 души в държавите — членки на ЕС, и в страните кандидатки.
Специалното проучване (467) на Евробарометър „Бъдещето на Европа“ бе осъществено чрез интервюта по телефона в периода 23 септември—2 октомври 2017 г. В държавите — членки на ЕС, бяха анкетирани 27 881 лица.
За повече информация
- Стандартен Евробарометър 88
- Доклад за специалното проучване (467) на Евробарометър „Бъдещето на Европа“



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.