Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
20-05-2020

Мобилизиране на фондовете на политиката на сближаване за предоставяне на бърз и целенасочен отговор на извънредната ситуация с коронавируса в България

Европейската комисия приветства първите важни стъпки, предприети от България за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с избухването на пандемията от коронавирус и за справяне с произтичащите от нея икономически и социални последици. Благодарение на възможностите, предоставени в контекста на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, българските власти вече предприеха редица действия за ограничаване на разпространението на вируса, за подпомагане на икономиката и защитата на работните места на хората.

По-специално органите са пренасочили 20 милиона евро от фондовете на  политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на повече от 377 респиратора, над 2 милиона маски за лице и 177,000 теста.

42,000 възрастни хора, хора с увреждания и хора, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си благодарение на „Патронажна грижа“ – услуга, която гарантира здравни и социални услуги и доставка на пакети с храни, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата. До 14,000 медицински и немедицински персонал получават допълнително възнаграждение за това, че са на първа линия на борбата с коронавируса, както и за осигуряване на безопасността им чрез осигуряване на маски и предпазни средства, както и за покриване на разходите за транспорт и храна.

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост. Една безпрецедентна за България схема за безвъзмездни помощи в размер на 88 милиона евро подпомага микро- и малките предприятия във всички сектори на икономиката и на територията на цялата страна. Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на жизненоважно финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия, както чрез безвъзмездни средства така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми. 150 милиона под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в МСП ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия.

Като цяло, общо 750 милиона евро са мобилизирани за момента за справяне с извънредната ситуация и нейните последици в дългосрочен план. Службите на Комисията и националните институции продължават да работят за набелязването и подготовката на допълнителни мерки, ако е необходимо.

Инвестиционната инициатива в отговор коронавируса бе предприета с цел осигуряване на подкрепа за държавите членки, чрез мобилизиране на средства по линия на политиката на сближаване за бърза и гъвкава реакция в най-засегнатите сектори - здравеопазване, малък и среден бизнес, заетост, както и подпомагане на най-засегнатите територии в държавите членки и техните граждани. ЕС въведе извънредна гъвкавост, за да се даде възможност неизползваният досега ресурс от европейските структурни и инвестиционни фондове да бъде мобилизиран възможно най-бързо в отговор на трудната ситуация. Освен това, още преди избухването на пандемията, политиката на сближаване инвестира 71 милиона евро в подобряването на ефективността и достъпа до спешната медицинска помощ в България. Проектът включва реконструкция и модернизация на здравни заведения в България (над 230 обекта) и осигуряването на 400 нови линейки и допринася пряко към настоящите мерки за справяне с извънредната ситуация.

За повече информация:

Инвестиционната Инициатива В Отговор На Коронавируса В България



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.